Glabbeek verplicht Watergroep oude asbestleidingen te vervangen bij vernieuwing straat

water

“Glabbeek gaat de Watergroep met een gemeentelijke verordening verplichten om bij elke vernieuwing van een straat hun oude lekkende drinkwaterleidingen (met asbest) te vernieuwen. We gaan als gemeente niet blijven afwachten tot de volgende wateronderbreking.” Dat zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). De gemeente wil ook 10 jaar eerder dan verplicht asbestveilig zijn in het algemeen.

De Vlaamse overheid verplicht lokale besturen om tegen 2034 de meest risicovolle asbesttoepassingen weggenomen te hebben uit alle overheidsgebouwen en tegen 2040 alle andere asbesttoepassingen in slechte staat van overheidsgebouwen verwijderd te hebben. In Glabbeek willen ze zolang niet wachten en maakten ze in 2013 al een asbestafbouwplan op.

“Op amper 2 legislaturen (2013-2018 en 2019-2024) werden alle gemeentelijke gebouwen in Glabbeek volledig asbestvrij gemaakt en gaven we ook onze verenigingen, met publieke gebouwen gemeentelijke subsidies om hun gebouwen asbestvrij te kunnen maken. Op dit ogenblik hebben we al meer dan 80% van deze asbestafbouw gerealiseerd en zijn de laatste asbestverwijderingen in gemeentelijke en de belangrijkste publieke gebouwen gepland voor concrete uitvoering de komende maanden”, zegt Reekmans.

Het bestuur gaat er prat op dat ze 10 jaar voor het van Vlaanderen moet, asbestveilig zal zijn en wil nu ook De Watergroep verplichten hierin mee te gaan en oude leidingen te vernieuwen bij de heraanleg van een straat..

“Als gemeentebestuur zetten we hiermee een enorm grote stap in het belang van de volksgezondheid. We zijn hierdoor een absoluut voorbeeld voor de meeste (lokale) besturen die de komende jaren nog enorm veel werk zullen hebben op vlak van asbestafbouw. Daarom richten we ons als gemeentebestuur nu ook op de verwijdering van asbest in de drinkwaterleidingen in de ondergrond van het openbaar domein, zodat we ook hier al in 2030 een belangrijke stap zullen gezet hebben in asbestafbouw. Dit is ook absoluut noodzakelijk in het belang van de volksgezondheid omdat in Glabbeek ruim 82% van het drinkwaterleidingnet uit vezelcement (asbest) bestaat, wat aanzienlijk hoger is dan het gemiddelde van 25% in gemeenten binnen het verzorgingsgebied van de Watergroep”, besluit schepen van Milieu Kris Vanwinkelen (Dorpspartij).

Glabbeek
Burgemeester Reekmans en schepen Vanwinkelen zijn trots op het feit dat Glabbeek zeer binnenkort volledig asbestveilig zal zijn

Lees meer over