“Glabbeek is binnenkort energie-neutraal en dat is primeur voor Vlaanderen”, pronkt meerderheid

zonnepaneel

De gemeente Glabbeek is tegen de zomer energieneutraal. Recent nog plaatste de gemeente 228 zonnepanelen om dit doel te bereiken, dat laat de meerderheid weten. ”Het is een absolute primeur, dat een kleine gemeente zoals Glabbeek, één van de eerste Vlaamse gemeenten is die tegen deze zomer al volledig energie-neutraal zal zijn.”

Op het dak van de gemeentelijke kleuterschool werden er recent 40 zonnepanelen geplaatst en op de daken van de lagere school 188 zonnepanelen. “Met deze 228 zonnepanelen op de daken van de school voorzien we volledig in onze eigen elektriciteitsbevoorrading”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij). 

“We liggen voor op andere gemeenten en steden”

De burgemeester is best trots op die prestatie. “Terwijl veel gemeenten nog aan het nadenken zijn over eventuele investeringen in hernieuwbare energie zijn we momenteel in Glabbeek bijna klaar met het plaatsen van 744 zonnepanelen op de daken van onze gemeentelijke gebouwen. De voorbije periode werden er al zonnepanelen geplaatst op de daken van de gemeentelijke sporthal, de pastorij van Bunsbeek, de gemeenteschool, het KSA-gebouw, de buitenschoolse kinderopvang, GC De Roos en het gemeentehuis.”

Nog wat werk 

De komende weken worden er nog zonnepanelen geplaatst op de daken van het parochiecentrum van Kapellen, het gebouw van de muziekschool en het oud gemeentehuis van Attenrode-Wever. “Het is een absolute primeur dat een kleine gemeente zoals Glabbeek één van de eerste Vlaamse gemeenten is die tegen deze zomer al volledig energieneutraal zal zijn. Dit levert een jaarlijkse energiebesparing op van 70.000 euro en laten we als gemeente onze CO2 uitstoot met 155.000 kg per jaar dalen”, besluit Reekmans glunderend.