Carnavalsvereniging schenkt 1000 euro aan goede doel

Carnaval

De Glabbeekse carnavalsvereniging De Gildegarde schonk op hun jaarlijks bal 1000 euro aan Glabbeek Fietst tegen Kanker. Daar werd meteen ook de nieuwe prinses Carine I, in het dagelijks leven heet ze Carina Pira, aangesteld. 

In het carnaval is het de gewoonte dat carnavalsverenigingen ieder jaar een prins, prinses of prinsenpaar aanstellen. In het Duitse Keulen, werd er al jaren terug, naast de prins, de hoogste titel in het carnaval, ook een jonkvrouw en een boer verkozen. Traditioneel is de prins de beschermheer van de stad tijdens de carnavalsperiode, de jonkvrouw symboliseert de onaantastbaarheid en de boer, met zijn 125 pauwenveren op zijn hoed, staat symbool voor de onsterfelijkheid van de stad. Samen vormen zij de 3 sterren (Drei-gestirn) van het Keulse carnaval.

Sinds 23 jaar stelt ook de carnavalskoepel Centrum België jaarlijks een Belgisch Driegestern aan. Dit jaar kreeg de Gildegarde Glabbeek de eer de prins, jonkvrouw en boer voor te dragen: Hans-Werner Hion als prins Hans-Werner I, Marleen Deboes als jonkvrouw Marleentje I en Seppe Lefever als boer Seppe I. Zij mogen het Belgische carnaval vertegenwoordigen in binnen- en buitenland.

Naar aanleiding hiervan wilde het Belgische Driegestern iets organiseren ten voordele van het goede doel. In samenwerking met Centrum België lieten ze een pin maken die ze verkopen op alle carnavalsactiviteiten waar zij aanwezig zijn, de opbrengst gaat naar Glabbeek Fietst tegen Kanker.

 

Op hun jaarlijks bal konden ze alvast een cheque van 1000 euro overhandigen aan schepen Hilde Holsbeeks, meter van “Glabbeek tegen Kanker”, die trouwens ook “meter Tuut-tuut” wordt van de nieuwe carnavalswagen van de Gildegarde en deze samen met de kinderburgemeester Kobe Boogaerts van Glabbeek mocht dopen.

 

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play