200.000 euro voor duurzame renovatie van KSA-gebouw in Glabbeek

Jeugdraadvoorzitter Fien Goemans (links) en schepen Hilde Holsbeeks

Glabbeek gaat het KSA-gebouw in deelgemeente Attenrode-Wever duurzaam renoveren en investeert er 200.000 euro in, de helft van het bedrag willen ze betalen met subsidies.

De gemeente nam in 2015 een erfpacht van 35 jaar op het gebouw nadat de wijkschool in 2015 sloot. In 2016 kreeg het een nieuwe bestemming als  werkingslokaal voor de KSA en de voorbije jaren werden er al dringende herstellingen uitgevoerd.

“Na tien jaar is een grondige renovatie van het gebouw absoluut noodzakelijk. We voorzien, voor een duurzame renovatie van het gebouw en de aanleg van een speeltuin, een budget van 200.000 euro dat we voor de helft zullen financieren met Europese Leader subsidies”, zegt burgemeester Peter Reekmans (Dorpspartij).

Er komt nieuw buitenschrijnwerk, er worden nieuwe dakgoten en schouwen geplaatst, de gevels en buitenmuur worden gerenoveerd, het sanitair, de verwarming, de elektriciteit en de vloeren worden vernieuwd, alles wordt geschilderd en het gebouw wordt extra geïsoleerd.

“Recent werden ook al zonnepanelen geplaatst om ook van dit gebouw de energiefactuur te laten dalen. Daarnaast wordt ook de speelplaats aan de voorzijde en het grasveld achter het gebouw heraangelegd. We maken het niet alleen waterdoorlatend, maar voorzien ook mooie groenaccenten en de plaatsing van speeltuigen. Dit speeltuintje kan dan ook buiten de werkingsuren van KSA in het weekend door de kinderen uit de buurt gebruikt worden. Deze week wordt het subsidiedossier ingediend en we vermoeden dat dit nog dit jaar zal goedgekeurd geraken, waardoor de werken al begin 2025 van start kunnen gaan”, weet schepen van Jeugd Hilde Holsbeeks (Dorpspartij).

Het gaat om het laatste gemeentelijk gebouw dat Glabbeek nog grondig moet verbouwen. De komende weken luistert de gemeente naar de noden bij KSA om te horen hoe zij de verbouwing en eventuele herinrichting van hun werkingslokaal zien. “Voor de aanleg van een nieuwe speeltuin aan het KSA-gebouw voorzien we naast een uitgebreide participatie van de KSA-leden ook het advies van de leden van de kindergemeenteraad bij de keuze van de speeltoestellen”, besluit jeugdraadvoorzitter Fien Goemans (Dorpspartij). 

 

 

Lees meer over