Toekomstvoorspellers van tien jaar geleden over 2020

3 maart 2021 | 18u20 | Gepost door rik.poulman@te…
businessclub
Vandaag, dag op dag, is het precies tien jaar geleden dat de Tiense Businessclub (toen nog 2000) zijn 7de economisch congres hield rond het thema “Zal de Europese economie in 2020 groen zijn of niet.” Frank Coenen, op dat moment topman van Tessenderlo Groep hield een referaat over een “ode aan de verandering”. Een panelgesprek volgde.

De Tiense Businessclub 2000 was op enkele jaren uitgegroeid tot een stevige gesprekspartner bij de economische ontwikkeling van de hele regio Hageland. De club organiseerde op donderdag 3 maart 2011 zijn zevende economisch congres. Ruim vijfhonderd belangstellende zakenmensen, vertegenwoordigers van sociale organisaties en onderwijsmensen woonden het congres bij.

De Businessclub deed een beroep op Frank Coenen, toen CEO Tessenderlo Group en een panel deskundigen. “Wij staan voor een explosie van de wereldbevolking”, vertelde Coenen. “Er zal een groeiende vraag ontstaan naar producten, maar grondstoffen zijn niet eindig. Slimme chemie kan het verschil maken. Verspilling is wereldwijd nog steeds aan de orde van de dag.” Hij vond het doodjammer dat petroleum hoofdzakelijk gebruikt wordt als brandstof, terwijl er veel andere dingen eerst mee kunnen gemaakt worden die achteraf kunnen gerecycleerd worden tot brandstof. Slechts een voorbeeld uit zovele.

Professor Joep Konings van de faculteit Economie aan de KU Leuven wees op de ongebreidelde groei in landen als China en India, waar bedrijven werken zonder een bekommernis rond het milieu. Een zware en oneerlijke concurrentie voor westerse bedrijven. Voor Christ’ Joris, voorzitter Agoria en Flanders Investment & Trade hield innovatie een risico in. Voor haar was groene economie duurzame economie. Die moest respect hebben voor mensen, voor milieu èn voor aandeelhouders. Algemeen directeur Hans Bruynickx van het HIVA meende dat het de hoogste tijd werd om te stoppen met een bedienings- en tewerkstellingsoverheid.

Allicht het bekendste gezicht in het panel ws Geert Noels, oprichter en chief economist van Econopolis NV. “Wij leven in een wereld die gebukt gaat door ‘onevenwichten’. Het is een grote uitdaging om dat te herstellen. Het aantal welvaartsziekten in de westerse wereld is zeer groot. In landen met veel obesitas is het overmatig energieverbruik ook groot”, zei Noels volgens wie er in Vlaanderen veel entrepreneurship aanwezig is. De grootste handicap was volgens hem toen de inefficiëntie van de overheid. Dat was onder meer een van de redenen van onze loonhandicap. Nog volgens Noels is innovatie noodzakelijk, maar je hebt niet altijd de luxe die door te voeren als je moeite hebt om het hoofd boven water te houden.

Het zou boeiend zijn om met de aanwezigen van destijds te reflecteren over het panelgesprek. De impact die de businessclub nadien op de Tiense economie gehad heeft, is echt niet te onderschatten.

Lees meer over