Restaurant Capital 88 stopt door de knip in de Burchtstraat

Capital

Op 18 mei 1988 begon Yu Siu (51) samen met zijn familie China’s Capital ter hoogte van Tivoli aan de Tiensesteenweg. Door jaren wegenwerken verkaste hij er naar Capital 88 in de Fonteinstraat.
Na een traject van acht jaar met de wegenwerken op de Tiensesteenweg en de knip in de Burchtstraat trekt hij er de stekker volledig uit na een zoveelste tegenslag.

“We zijn afkomstig uit Kessel-Lo en begonnen op 18 mei 1988 met China’s Capital aan Tivoli. Dag op dag 35 jaar later stoppen we hier met Capital 88. We stoppen er hier volledig mee en trekken voor ons laatste avontuur naar het huidige Mama Wong aan het station van Heverlee. Een nieuw avontuur voor ons. We beloofden de vorige eigenares de stijl van de zaak te behouden. Het is wel wat kleiner dan Capital 88. We hebben een half jaar aanpassingswerken nodig en plannen te openen in oktober 2023. We wilden niet te ver uitwijken, zodat de herkenbaarheid er nog is en de trouwe klanten willen volgen, anders moet je je steeds opnieuw vanaf nul bewijzen.”

Twee keer moest Siu zijn zaak stoppen door beslissingen van de stad Leuven.

“Aan de Tiensesteenweg moesten we na een handvol jaren wegenwerken er simpelweg mee stoppen. Onze parking verdween ook, zo kan je geen klanten ontvangen. Mijn zaak was stuk. We dachten er even definitief mee te stoppen, maar gingen vol goede moed naar de Fonteinstraat. Dan kwam corona en tijdens corona legden ze hier bovendien de knip in de Burchstraat”, klinkt het bij de getergde Siu. “Het pijnlijkste is dat ze mijn levenswerk van 31 jaar kapot hebben gemaakt bij China’s Capital. Dat gevoel kennen ze bij de Leuvense meerderheid niet om zoiets mee te moeten maken. Daarna stamp je opnieuw een zaak uit de grond, waarin je investeert en krijg je nu weer het deksel op de neus.”

Op 1 februari 2021 kreeg de Burchtstraat in Leuven een ‘knip’, om zo het sluipverkeer aan de Vaartkom te zien verdwijnen. Dit bracht ook problemen bij de plaatselijke handelaars, ze zagen amper nog klanten. Grote boosdoener was de ANPR-camera, die wagens van niet geregistreerde nummerplaten kregen een boete van 58 euro. De Burchtstraat kreeg een knip ter hoogte van het kruispunt Mechelsestraat - Riddersstraat - Burchtstraat. Het verkeer in beide richtingen mocht er niet verder rijden. Je kan van de Burchtstraat niet doorrijden richting Mechelsesteenweg of Mechelsestraat. Als je van de Mechelsesteenweg komt, kan je alleen richting Mechelsestraat rijden. Als je uit de Riddersstraat komt, kan je alleen naar de Mechelsestraat of naar boven richting Mechelsesteenweg.

Yu zit met zijn Capital 88, waar je met 80 à 90 personen kan eten, sinds juli 2019 in de Fonteinstraat.

“We hebben ons hier amper kunnen opwerken. In het begin van de knip poogden klanten nog te komen, maar ze kregen continu boetes in de bus. Het volk, waaronder mijn vaste klanten, bleef weg. We moesten ook voortdurend aan de telefoon blijven voor diegenen die wel kwamen. Om uit te leggen hoe ze door heel dit kluwen aan onze zaak konden raken. Het werd vervelend, we moesten soms zelfs klanten die al even onderweg waren moed inspreken. Die knip heeft hier alles ontregeld. Er waren klanten die van Kessel-Lo waren meegekomen. Het merendeel daarvan waren we echter al snel kwijt en potentiële klanten worden hierdoor weggejaagd. 
Momenteel draaien we voor het merendeel op leveringsdiensten van maaltijden die hoge kosten vragen, waardoor wij omzet creëren zonder winst en dat voor een grote handelszaak. Die knip heeft ons helemaal doen stoppen. Hopelijk begint de stad Leuven niet met wegenwerken aan het station van Heverlee, of we hebben het drie keer voor. In het verleden waren er al plannen om het plein daar te ontharden en boompjes te zetten, na massaal protest van de buurt is dat er niet van gekomen. Hout vasthouden dat dat zo blijft", besluit Yu.

Steeds meer restaurants schakelen over op take away door coronacrisis
Chinees restaurant Mama Wong aan het station van Heverlee
Mama Wong in Heverlee zal na een half jaar werken in oktober 2023 heropenen

Lees meer over