Lokale handel misnoegd: “Waarom steunt de stad winkelketens?”

8 november 2022 | 11u13 | Gepost door redactie
Erik Meulemans

Momenteel loopt er op de website van de stad een enquête waarin het stadsbestuur onder andere peilt naar het succes van haar eigen huis-aan-huisbladen LVN en Mozaïek. Opvallend is dat deelnemers een bon kunnen winnen van een winkelketen, en dat stuit de lokale handelaars tegen de borst. “In tijden van ‘winkelhieren’ is dit een gemiste kans.”

LVN cover

De stad Leuven peilt momenteel, via een online enquête op haar website, naar de mening van de Leuvenaars over haar verschillende communicatiekanalen. Zo gaat er veel aandacht uit naar de huis-aan-huisbladen van de stad: LVN en Mozaïek.

“Ook ik nam gisteren deel aan de enquête”, zegt Erik Meulemans, zaakvoerder van Mertens Schoenen en sinds kort ook opnieuw voorzitter van winkelwijk de Mechelsestraat. “Ik deed dat niet als voorzitter, maar als een gewone inwoner van de stad. Op het einde van de vragenronde kon ik aangeven of ik iets wilde winnen. Natuurlijk wilde ik dat! Maar wat bleek? Ik kon een bon bij Fnac of Vanden Borre winnen. Twee grote ketens waarvan eentje (Vanden Borre) niet eens in het centrum van de stad ligt.”

“Ik spreek voor veel lokale handelaars in Leuven. We vinden het spijtig dat zelfs niemand van ons gecontacteerd is over een eventuele samenwerking. De stad had niet hoeven te kiezen voor bepaalde zaken. Ze had ook bonnen kunnen wegschenken die de winnaars dan naar eigen keuze konden inruilen bij hun favoriete, deelnemende handelaar.”

“Pas op, ik probeer altijd zo constructief mogelijk te zijn. Maar dit is wel onherstelbaar. We kunnen alleen maar hopen dat de stad bij een volgende wedstrijd wél aan ons, lokale handelaars, denkt. In tijden van lokaal kopen en winkelhieren is het maar logisch dat een stad ook een platform geeft aan haar lokale handel.”

Lees meer over