Leuvense werkzoekenden proeven van horecajobs tijdens oriëntatiedag in café De Optimist

Oriëntatiedag
Opleidingsorganisatie Horeca Forma, stad Leuven en VDAB willen samen het personeelstekort in de horeca aanpakken. Daarom nodigden ze vandaag Leuvense werkzoekenden en niet-beroepsactieven uit voor een oriëntatiedag in restaurant-café De Optimist.

Meer dan 35 geïnteresseerden ontdekten via workshops welk horecaberoep bij hen past. Na vandaag kunnen ze instappen in één van de vier geplande opleidingen in het voorjaar: afwasser, bartender, keukenmedewerker of hulpkok.

Na de coronacrisis blijft de horecasector op zoek naar goede medewerkers. Heel wat werknemers verlieten de sector tijdens hun periode van tijdelijke werkloosheid en gingen aan de slag in andere sectoren. Hierdoor werd een reeds bestaand personeelstekort alleen maar groter. Anno 2023 zijn dan ook bijna alle beroepen in de horecasector een knelpuntberoep. Cijfers van VDAB bevestigen deze nood aan medewerkers. "De vraag naar arbeidskrachten voor de horeca blijft erg hoog in het arrondissement Leuven. We ontvingen bijna 1000 vacatures (938 om precies te zijn) in het afgelopen jaar", verklaart Bernard Ostyn van VDAB Vlaams-Brabant.

“Tegelijkertijd daalt het aantal werkzoekenden met een jobdoelwit in de horeca en is vaak een basisopleiding vereist alvorens aan de slag te kunnen in de geknipte job. Daarom kijken we niet alleen naar werkzoekenden, maar ook naar werknemers en andere kandidaten die nog niet bij VDAB zijn ingeschreven, zoals mensen die een leefloon of een ziekte-uitkering ontvangen. Elke burger met goesting om te werken in de horeca is meer dan welkom", aldus Ostyn.

"Werken in de horeca heeft veel voordelen. Er wordt gewerkt met fantastische producten en het zijn jobs waarbij je meteen resultaat ziet, in een fijne sfeer en met veel doorgroeimogelijkheden. Vandaag konden de deelnemers via verschillende workshops ontdekken of de horeca iets voor hen is. Al doende maakten ze kennis met vier horecaberoepen: afwasser, keukenmedewerker, hulpkok en bartender. Met meer dan 35 geïnteresseerden waren de workshops volzet. Dit dankzij de goede samenwerking met de organisaties die dichtbij de doelgroepen staan zoals Ligo (Centra voor Basiseducatie), het OCMW, jongerenorganisaties, enzovoort Net zoals Groep Intro, dat zelf ook een keukenopleiding organiseert, ondersteunden zij VDAB en Horeca Forma bij de toeleiding naar deze dag", weet Ostyn.

Na deze oriëntatiedag kunnen de kandidaten zich inschrijven voor een opleiding over het beroep van hun keuze. Het was de eerste keer dat VDAB, Horeca Forma en stad Leuven deze formule uitprobeerden in Leuven. “Voor herhaling vatbaar,” meent Leuvens schepen van Werk Johan Geleyns (CD&V). “Dit opzet willen we volgend jaar openstellen voor nóg meer deelnemers. Nu mensen opnieuw hun weg vinden naar de Leuvense horecazaken, laat het personeelstekort zich des te sterker voelen. Door werkzoekenden verschillende aspecten van de horeca te laten ervaren, via gerichte opleiding en stages, maken we hen warm voor al het moois dat de sector te bieden heeft”, meent Geleyns.

Robin Vanderelst, directeur Horeca Forma, besluit: “Vandaag tonen we aan dat er nog steeds veel interesse is om in onze mooie sector te werken. Ondanks een krappe arbeidsmarkt zijn er nog heel wat talenten die we allemaal graag verwelkomen en kansen geven. Daarom gaan we zelf naar hen toe en proberen we zoveel mogelijk drempels weg te nemen. Zo voorzien we onder andere uitgebreide taalondersteuning tijdens de opleidingen, waardoor ook anderstaligen zonder problemen kunnen deelnemen.”

Lees meer over