Leuven maakt samen met horeca werk van herbruikbare takeawayverpakkingen

Takeaway
De afgelopen tien jaar is het aantal verpakkingen dat na eenmalig gebruik in de vuilbak belandt, sterk gestegen. Met het project Kombak willen stad Leuven, het Gentse IVAGO en Recycling Netwerk Benelux (RNB) de grote hoeveelheid wegwerpverpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden inperken. 

De stad Leuven wil iets doen aan onder meer aluminiumfolie of schaaltjes van plastic. "De afvalberg blijft groeien, terwijl grondstoffen alsmaar schaarser worden. Onze vuilnisbakken geraken bovendien overvol en de verpakkingen belanden af en toe in de natuur. Vandaag is het nog te moeilijk om voor een herbruikbare verpakking te kiezen als je een maaltijd bestelt of uithaalt. Daar willen we verandering in brengen. Daarom rollen we samen met onze horeca de komende maanden een systeem van herbruikbare takeawayverpakkingen uit", klinkt het.

Daarom komt er een circulaire keten onder de projectnaam 'Kombak' voor herbruikbare verpakkingen voor afhaal- en bezorgmaaltijden in Leuven en Gent. "Daarbij zoeken ze naar de beste oplossingen: is het beter om de verpakkingen aan te kopen dan wel te huren? Hoe verloopt het vervoer naar de horecazaken? Waar en hoe brengen klanten hun lege verpakkingen terug? Wie doet de afwas? Werken we met een statiegeldsysteem of voorzien we een digitale oplossing? Door in twee steden tegelijk aan de slag te gaan, kunnen de initiatiefnemers twee varianten van hetzelfde concept testen. De partners zullen dit doen in nauwe samenwerking met de horeca, de verpakkingsindustrie en de sociale economie", zo klinkt het bij de stad Leuven.

Tegen eind 2023 zullen klanten bij de deelnemende zaken kunnen kiezen voor een herbruikbaar maaltijdbakje. 28 ondernemers van de Leuvense horeca toonden interesse voor dit initiatief.

Het Kombak-project komt tot stand dankzij een subsidie van 100.000 euro in het kader van de Green Deal Anders Verpakt van de Vlaamse overheid. n Barcelona, Berlijn, Parijs en Rotterdam lopen er gelijkaardige projecten.

Lees meer over