Huren wordt veel duurder en het einde is nog niet in zicht, Leuven voert de lijst aan

Leuven ring

Een woning huren werd in 2023 flink duurder. De huurprijs voor een nieuw contract bedroeg gemiddeld 868 euro, dat kon opgemaakt worden uit de nieuwe Huurbarometer van CIB. De beroepsvereniging van de vastgoedkantoren ziet dat nog flink stijgen.

Een huurwoning werd in 2023 in Vlaanderen gemiddeld 6,4% duurder. Het is vooral bij wie een nieuw huurcontract afsluit, dat de prijsstijging voelbaar zal worden. Nieuwe huurders betaalden in 2023 gemiddeld 868 euro per maand. Tegenover 2022 betekent dat een prijsstijging van 52 euro. Kortom de vraag naar betaalbare huurwoningen is enorm toegenomen, de concurrentie voor een huurwoning goedkoper dan 850 euro is enorm. Dat komt omdat het aanbod de enorme vraag niet volgt, door dit onevenwicht stijgen de prijzen.

Leuvense appartementen zijn de duurste

Vlaams-Brabant blijft de duurste Vlaamse provincie, de nabijheid van Brussel is de belangrijkste reden. In Leuven worden ook vrijstaande woningen en villa’s verhuurd, wat de prijs naar omhoog stuwt. Een appartement werd in Leuven op één jaar tijd gemiddeld 130 euro of 14,8% duurder. Leuven (1.013 euro) en Antwerpen (1.009 euro) zijn de eerste Vlaamse centrumsteden waar je gemiddeld meer dan 1.000 euro huur betaalt.

De Vlaamse regering heeft al maatregelen genomen om deze tendens tegen te gaan. Zo werd budgethuren in het leven geroepen, wat al enkele honderden woningen extra opbracht.