Gesjoemel bij koeltechniekenfirma Bumaco kan leiden tot gigantische schadeclaim

19 maart 2024 | 10u29 | Gepost door redactie
Bumaco

In mei 2022 werd er een huiszoeking uitgevoerd bij Bumaco en dat heeft zo zijn gevolgen. Voor negen betrokkenen volgt mogelijk een zitting in de strafrechtbank. Oorzaak? Er zou vele jaren een systeem zijn opgezet zodat er geen sociale zekerheidsbijdragen en bedrijfsvoorheffing moesten betaald worden.

In 2021 werd de firma door UNIZO nog uitverkoren tot KMO van het jaar voor Vlaams-Brabant en Brussel. Nu dreigen onweerswolken met mogelijk een miljoenenclaim, zo wisten ze bij HLN. Het onderzoek gaat terug tot begin 2015. Het verdenkt de firma ervan meerdere frauduleuze systemen te hebben gestart om zowel arbeiders als bedienden hun groot aantal overuren in het zwart uit te betalen. Deze konden uitbetaald worden in cash, maaltijdcheques, cadeaubonnen en aankopen in natura. Daarenboven kon er gefactureerd worden via de werkgever, wanneer een werknemer multimedia of stookolie wenste.

Er werd een minimum aan overuren op de loonbrieven ingeschreven en op individuele rekeningen betaald. De realiteit was dat er veel meer werd gepresteerd. Voorts werd er gesjoemeld met het privégebruik van de bedrijfsvoertuigen en met de werkbonus. Buiten boetes zou alleen al de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) zo’n vijftien miljoen euro terug willen zien. terugvorderen.

Bumaco zag het levenslicht in 1994 en het heeft inmiddels vestigingen in Nazareth, Mellet, Herentals, Oostende, Duffel en Rotselaar. Op 12 mei 2022 vond er een huiszoeking plaats in de filialen in Rotselaar en Duffel. De Bumaco Group aan de de Stationsstraat in Rotselaar bestaat nog uit zusterondernemingen Kitchco bv, Electrico bv, Solairco bv en Heatco bv. Het grote bedrijf brengt professionele keukens, warmtepompen, klimaatplafonds, camerabewaking en alarmsystemen aan de man.