Minister Demir weigert nieuwe vergunning voor zandgroeve De Kock in Neerijse

De Zandgroeve in Neerijse van De Cock

Nadat de vorige vergunning in 2017 werd geschorst zitten ze bij de uitbaters van de zandgroeve opnieuw met de handen in het haar. Minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) weigerde immers een nieuwe vergunning voor zandgroeve van de firma De Kock in Neerijse.

Het ontginningsgebied in kwestie is tussen de Ganzemanstraat, de Loonbeekstraat en de Langestraat in Huldenbergse deelgemeente gevestigd en is al sinds 2009 een doorn in het oog van het lokale buurtcomité Kerkeveld. Het provinciebestuur van Vlaams-Brabant had het bedrijf een nieuwe vergunning op proef gegeven, Kerkeveld ging in beroep en kreeg gelijk van de minister.

Zij verklaren zich zolang het nodig is tegen dit project te blijven verzetten “De provincie had de vergunning onder voorwaarden goedgekeurd. Voor ons blijven de voorgestelde transportroutes van en naar de zandgroeve onbespreekbaar”, klonk het. Hun grootste bekommernis is en blijft dat het zware vrachtverkeer op wegen rijdt die daarvoor niet geschikt zouden zijn, zoals daar zijn: de N253 en de Langestraat in Neerijse.

Bij het zandwinningsbedrijf zijn ze ontgoocheld. Bij hen overheerst het gevoel dat ze hun dossier niet volledig konden brengen. Ze hadden van de provincie nochtans een proefvergunning gekregen voor twee jaar. Ze verklaarden dat ze niet konden aantonen hoe dat in de praktijk zou verlopen zijn.

Lees meer over