Fietsers en auto’s niet altijd compatibel in Tienen

fietsers
Is het jou ook opgevallen dat er in Tienen heel wat wordt? Tijdens het voorbije jaar viel dit meer dan ooit op. Om dit fietsgedrag te blijven aanmoedigen, ondersteunt de stad een campagne rond fietsveiligheid van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde (VSV).

Die actie start vandaag. Volgens onderzoek van de VSV verklaart 77 % van de Vlaamse fietsers dat ze recent in gevaar kwamen door onveilig gedrag van automobilisten. Bij 45 % gebeurde dat door een automobilist die op het fietspad geparkeerd stond. Omgekeerd geeft 66 % van de autobestuurders aan dat fietsers zichzelf in gevaar brengen door risicovol gedrag. 44 % zegt al eens ‘verrast’ te zijn geweest door een fietser zonder fietsverlichting.

Respectvol met elkaar omgaan in het verkeer, is dan ook het thema waar de nieuwe campagne van de VSV rond draait. Fietsers en automobilisten beseffen niet altijd dat ze iets doen wat gevaarlijk is voor andere weggebruikers. Met deze campagne worden ze opgeroepen om meer oog te hebben voor elkaar. Door even in de rol van de andere weggebruiker te kruipen, kan iedereen mee het verschil maken.

“We hebben de ambitie om een duurzaam en veilig fietsbeleid uit te bouwen”, licht schepen van infrastructuur Tom Roovers toe. “De komende jaren wordt het gemeentelijk fietsroutenetwerk verder voltooid. Maar naast infrastructuur, is veilig gedrag in het verkeer met respect voor andere weggebruikers één van de pijlers van dit beleid.”

Vandaag duiken er in het straatbeeld borden op op 30 strategische locaties. Ze bevatten positieve boodschappen waarin fietsers en automobilisten elkaar bedanken en aanmoedigen om rekening te houden met elkaar. Wil je zelf een affiche voor je raam hangen dan kan je die downloaden via www.tienen.be/fietsveilig.

Lees meer over