Grabbel/Swappas bleef woensdag weer dicht in Tielt-Winge na een mogelijke besmetting, oppositie eist andere aanpak

Buitenspeeldag in Haacht op 19 april
Woensdag 14 juli bleef de Grabbel/Swapppas in Tielt-Winge voor een tweede keer binnen een week dicht. Dinsdag moest één van de kinderen getest worden, in afwachting van het resultaat werd het zekere voor het onzekere genomen en werden ouders verwittigd dat de deuren woensdag zouden dicht blijven. “Dit is het resultaat van het ontbreken van een degelijk plan van aanpak”, vindt N-VA oppositielid Tom Werner, Open-Vld ziet dat anders. De foto is louter illustratief en heeft hier niets mee te maken.

Afgelopen vrijdag bleef de Grabbelpas ook al dicht nadat donderdag een kindje getest moest worden. “De negatieve uitslag van die test was donderdag al bekend en toch bleven de deuren dicht”, zegt Werner maar burgemeester Rudi Beeken (Open Vld) nuanceert dit. “Wanneer de uitslag laat ’s avonds bekend is, kan je onmogelijk nog iedereen opnieuw informeren en alsnog de activiteiten laten doorgaan. We hebben donderdagavond, net als nu, zo lang mogelijk gewacht om de beslissing te nemen maar op een bepaald moment moet je knopen doorhakken. Vrijdag stond er een uitstap naar Bokrijk op het programma en dat annuleer je niet zomaar. De veiligheid staat voorop en we willen en kunnen hierin geen risico’s nemen.”

Plan van aanpak ontbreekt

Dat de veiligheid van iedereen primeert, vinden ze ook bij N-VA maar volgens hen is er meer aan de hand.  “Begin 2021 drongen we op de gemeenteraad aan om een deftig plan van aanpak op te stellen en te voorzien in een noodplan, zodat, wanneer er zich dergelijk iets zou voordoen, er maatregelen op tafel lagen om niet alles te moeten sluiten en de veiligheid toch te kunnen waarborgen. Dat plan werd nooit opgesteld. Aangezien dit nu al de tweede keer is dat alle activiteiten opgeschort moeten worden, kan ik me niet van de mening ontdoen dat de schepen, noch de meerderheid, hier nog over nagedacht hebben. Men had ervoor kunnen kiezen om de leeftijdsgroepen waarmee men werkt gesplitst te houden zodat de volledige werking niet steeds moet worden opgeschort bij één vermoedelijk geval van besmetting”, zegt raadslid Jo Smekens.

Burgemeester Beeken ziet ook dat enigszins anders. “Ik hoor graag van de oppositie hoe zo’n plan er dan moet uitzien. Ze zouden met voorstellen kunnen komen in plaats van alleen maar te klagen. Wanneer je niet tijdig weet of een kindje al dan niet negatief test, moet je wel beslissen om de activiteiten voor een dag on hold te zetten. Ofwel doen we dit, ofwel was er dit jaar geen Grabbelpas. We vangen daar dagelijks 90 tot 100 kinderen op, dan kan je geen risico’s nemen. We roeien met de riemen die we hebben.”

 

Lees meer over