Voormalig CEO van OHL Peter Willems aangeduid als nieuwe scheidsrechterbaas

Willems

De Koninklijke Belgische Voetbalbond reageert na de luide kritiek over de scheidsrechters de voorbije periode. De Duitser Herbert Fandel moet onmiddellijk vertrekken, terwijl de Fransman Bertrand Layec nog tot het seizoenseinde op post blijft. Er werd al een nieuwe directeur aangesteld: Peter Willems. Die nam eerder dit seizoen ontslag als CEO van OHL.

De voorbije periode viel de kritiek striemend te heten. Denk maar aan de topper RSC Anderlecht-Racing Genk, die herspeeld moet worden door een woelige penaltyfase. Clubs begonnen te procederen om wedstrijden in hun nadeel verlopen te laten herspelen.

Voorzitter van de 'Professional Refereeing Board, Fandel, vertrekt onmiddellijk. Hij zou weinig invloed hebben gehad. Layec, van wie al even geweten was dat hij pas op het seizoenseinde moest ophoepelen, wordt gezien als de grote oorzaak. Hij zou zich niet baseren op statistieken van refs, maar zou grotendeels zijn buikgevoel als bepalende factor nemen.

De opvolger is niet de eerste de beste, de nieuwe directeur van het Refereeing Department is voormalige CEO van OHL, Peter Willems. Hij neemt de dagelijkse leiding waar. Tot zijn takenpakket hoort de aanduiding van de scheidsrechters en het bekijken van hun evaluaties. Voorts is er een nieuwe naam, met de Nederlandse voormalige voetbalref Kevin Blom. Hij wordt bijgestaan door voormalig ref Christophe Dierick, ze zijn beiden verantwoordelijk voor de VAR. Frank De Bleeckere blijft de jonge refs begeleiden.

Lees meer over