Vijftien huiszoekingen in het Leuvense omtrent afpersing met geweld en drugshandel: tien personen aangehouden

Illustratie drugs.

In opdracht van de onderzoeksrechter werden er vijftien huiszoekingen door de politie van Leuven uitgevoerd in Vlaams-Brabant. Ze kregen hulp van de speciale eenheden van de Federale Politie, het bijzondere bijstandsteam van PZ Limburg Regio Hoofdstad (LRH) en PZ Zennevallei.  

Na maanden van intensief speurwerk door de recherche van Leuvense politie werden verschillende verdachten in kaart gebracht die ervan verdacht worden in Leuven een georganiseerd netwerk van drugverkoop te hebben uitgebouwd.  

De huiszoekingen vonden plaats in Huldenberg, Kessel-Lo, Leuven en Lubbeek. Bij de huiszoekingen werden tien personen tussen de 19 en 24 jaar gearresteerd. Acht verdachten werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter. Zes verdachten zijn aangehouden. De raadkamer heeft hun aanhoudingen tot op heden bevestigd. Twee verdachten zijn vrij onder strikte voorwaarden. 

Op basis van het onderzoek ontstond er zicht op de drughandel, maar kwamen ook feiten van afpersing met geweld in beeld die door leden van de organisatie zouden zijn gepleegd. Hiervoor werd een afzonderlijk gerechtelijk onderzoek gevorderd. In het kader daarvan werden er door de onderzoeksrechter verschillende huiszoekingen bevolen. In totaal werden er nog vier bijkomende huiszoekingen op 17 oktober en 6 november verricht in Aarschot, Leuven en Lubbeek. Daarbij werden bijkomend vier verdachten gearresteerd. De in totaal tien verdachten, mannen tussen de 19 en 46 jaar, werden voorgeleid bij de onderzoeksrechter en aangehouden. Momenteel zijn er nog negen personen aangehouden in de gevangenis en is er een verdachte aangehouden onder de modaliteit van elektronisch toezicht. 

Bij de verschillende huiszoekingen werden diverse soorten verdovende middelen, grote flessen lachgas, grote sommen cash geld, vuurwapens en andere verboden wapens en zes voertuigen in beslag genomen.

Het onderzoek door de Lokale Onderzoeksdienst Leuven (LOD) zal worden voortgezet onder leiding van de onderzoeksrechter.

Lees meer over