Tien bijkomende politiezones schakelen cyberpreventieadviseurs in

5 februari 2024 | 23u38 | Gepost door annpeeters
Thema Media zoekt polyvalent administratief talent
De federale dienst van provinciegouverneur Jan Spooren organiseerde een nieuwe opleiding voor  cyberpreventieadviseurs. 

Een cyberpreventieadviseur gaat aan de slag met tien concrete tips om burgers meer  weerbaar te maken tegen cybercrime. De focus ligt op het voorkomen van de meest gebruikelijke fenomenen inzake cybercrime zoals phishing, online aan- en verkoopfraude en vriendschapsfraude. Vorig jaar gingen reeds een 40-tal adviseurs aan de slag verspreid over de 5 pilootregio’s (stad Diest, politiezones Zennevallei, Pajottenland, Kastze en Lubbeek). Vandaag bieden ook de zones KLM, Vilvoorde-Machelen, Herent-Kortenberg, Dilbeek, Leuven, AMOW, Grimbergen en WOKRA en de gemeenten Overijse en Zaventem cyberpreventieadvies aan.  

Gouverneur Spooren: “Een cyberpreventieadviseur kan inwoners  tips geven om na te gaan  of een mail echt of vals is. Daarnaast worden er  meer algemene tips gegeven om jezelf beter te beschermen tegen criminaliteit via het internet, bijvoorbeeld door  het gebruik van tweestapsverificatie uit te leggen. Na een advies kan de burger dadelijk aan de slag. Aangezien cybercriminaliteit steeds vaker voorkomt, is het belangrijk om onze inwoners te tonen wat ze zelf kunnen doen, om zich beter te wapenen tegen dit soort criminelen.”

De cyberpreventieadviseur of ‘CPA’ zet volop in op de zelfredzaamheid van de burger en op het verwerven van digitale inzichten en vaardigheden. Bij meer complexe of specifieke problemen verwijst de CPA door naar de gepaste helpdesk. Het is niet de bedoeling dat de cyberpreventieadviseur jouw anti-virusprogramma installeert of updatet.

Lees meer over