Seppe wil zoveel mogelijk rolstoelgebruikers aan het sporten krijgen: "Huidig aanbod in Vlaanderen is te beperkt"

Seppe
Zoveel mogelijk elektrische rolstoelgebruikers aan het sporten krijgen, dat is de droom van de 27-jarige Seppe Hemerijckx uit Bunsbeek. Samen met de stad Leuven, G-sport Vlaanderen en CAS vzw (Centrum voor Aangepast Sporten) organiseert hij de komende maanden powerchair initiaties in en rond Leuven.

Seppe Hemerijckx lijdt aan de spierziekte SMA, waardoor hij in een elektrische rolstoel zit. Omdat er in Leuven en omstreken nog geen aangepast sportaanbod voor personen met een elektrische rolstoel bestaat, pendelt Seppe al jaren elke week naar Gent om er powerchair hockey te spelen. Dat is een teamsport waarbij je met een kleine gatenbal moet scoren in lage goals.

Hockey, boccia en voetbal

“Er bestaan verschillende sporten die je vanuit een elektrische rolstoel kan doen, zogenaamde powerchair sporten. Niet iedereen kent ze al. Het huidige aanbod in Vlaanderen is nog beperkt. Soms moet je al heel wat afstand afleggen om aan powerchair sport te kunnen doen.” Daar wil Seppe nu verandering in brengen.

Geïnteresseerden kunnen tijdens de initiaties kennismaken met drie powerchair sporten: hockey, voetbal en boccia, een miksport verwant aan pétanque en bowling. “We organiseren ook kijkmomenten. Zo kan je bijvoorbeeld de training van het nationale team powerchair hockey komen volgen. In een volgende sessie kan je dan zelf aan de slag met de sport, onder begeleiding van ervaren lesgevers.”

Sport voor iedereen

De stad stelt gratis haar sportaccommodaties ter beschikking, neemt de promokosten op zich en zal praktische ondersteuning bieden. “We zullen samen met Seppe uitzoeken of er in Leuven voldoende interesse is om powerchair sporten een vaste plaats in ons aanbod te geven”, zegt schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V).

“In Leuven tellen we een twintigtal clubs met een erkende G-sportwerking en er zijn ook heel wat clubs waar sporters met en zonder beperking samen sporten. Al deze clubs kunnen steun aanvragen om G-sportmateriaal te kopen. In Leuven vinden we het belangrijk dat iedereen die wil sporten, kan sporten. Zo willen we zoveel mogelijk Leuvenaars aan het sporten krijgen. We zijn, samen met Seppe, heel benieuwd naar de respons op dit pilootproject.” Liefhebbers van alle leeftijden zijn welkom. Met de initiaties hopen Seppe en de partners anderen te inspireren om soortgelijke projecten op te starten in hun regio.

Lees meer over