Pater die minderjarige eskimo's verkrachtte weer in het vizier van het gerecht

10 juni 2024 | 11u34 | Gepost door redactie
Mugshot Eric Dejaeger

“Een wolf in het gewaad van een missionaris”, dat was de omschrijving van een Canadese rechter in 2015 over pater-oblaat Eric Dejaeger (77). Hij kreeg toen 19 jaar cel omdat hij meer dan 20 Inuit-kinderen seksueel had misbruikt in een afgelegen dorpje in Canada. Nu staat hij opnieuw terecht voor nieuwe feiten in Canada.

De van afkomst West-Vlaming trok op zijn 26ste naar het Canadese Edmonton. Hij studeerde er aan het Newman Theologic College en bereidde er zijn latere missie als priester bij de paters-oblaten voor. In 1978, met het Canadese staatsburgerschap op zak, verhuisde hij naar een uithoek in het noorden, zo wisten ze bij HLN. Hij moest er eskimo’s tot het christendom bekeren. 

Vanaf zijn beginperiode ontstond er al opschudding voor zijn misbruik van vaak heel jonge kinderen. 

In 1990 kreeg hij vijf jaar cel voor de verkrachting van acht kinderen. Na 18 maanden mocht hij al terug uit de cel. Hij vernam dat er een nieuw gerechtelijk onderzoek naar hem liep en vluchtte met hulp van de paters-oblaten terug naar België. Eerst trok hij naar Waregem, later verschuilde hij zich in Blanden. Van de Brugse bisschop Roger Vangheluwe kreeg hij een job als coördinator voor de Vlaamse bedevaarten naar Lourdes aangeboden. Vangheluwe, later zelf in opspraak voor seksueel misbruik van een neef, hield hem uit de handen van het gerecht.

Ondanks een door Interpol uitgestuurd opsporingsbericht in 2001 kon hij nog tot 2010 ongestoord in het Leuvense leven. 

De dienst Vreemdelingenzaken moeide er zich begin 2011 mee, hij had enkel nog de Canadese en niet meer de Belgische nationaliteit. Kortom hij verbleef illegaal in het land. De pater werd onder politiebegeleiding het land uitgezet en aan de Canadese autoriteiten overgeleverd, de cel was zijn volgende bestemming. Ondertussen was het aantal aanklachten gestegen tot 76, deze waren afkomstig van 40 slachtoffers. “Father Eric” lokte de kinderen met snoep in de vorm van groene muntjes volgens de slachtoffers tijdens het proces. In 2015 werd hij dan veroordeeld tot 19 jaar celd.

Hij bleef 11 jaar achter de tralies, tot hij in 2022 voorwaardelijk vrij kwam.

de missionaris kreeg de vrijheid onder meer op voorwaarde dat hij geen contact had met kinderen en zijn slachtoffers. In 2023 volgde een nieuwe arrestatie na acht nieuwe klachten, allen vonden plaats tussen 1978 en 1982. In april 2024 wordt de ondertussen 77-jarige pirester op borg en onder strenge voorwaarden opnieuw vrijgelaten.

Op een eventuele vierde straf is het nog wachten. Ondertussen verblijft hij in het Henry Traill Community Correctional Centre in Kingston, een gemeenschapscentrum waar hij dagelijks onder toezicht staat. In Canada verjaart misbruik niet. 

Lees meer over