Man uit Tielt-Winge krijgt gevangenisstraf voor poging tot oplichting van Aarschots bedrijf

Vier verdachte dieven betrapt in Leuven en Bertem

H. S. uit Tielt-Winge is veroordeeld tot acht maanden gevangenisstraf omdat hij een machinebedrijf uit Aarschot probeerde op te lichten. Hij kocht er een mesttank voor zijn eigen landbouwbedrijf, terwijl dat enkele maanden voordien al failliet was verklaard, zo meldt HNB.

"Zijn bedrijf heeft zich al twee keer eerder schuldig gemaakt aan oplichting", vermeldde de rechter in het vonnis voor de Leuvense rechtbank. "Hij toont een gebrek aan schuldinzicht en besef van normen en waarden. Er moet een halt worden toegeroepen aan dergelijke ernstige strafbare feiten die zeer laakbaar zijn en waarbij onschuldigen worden benadeeld."

Deze keer kocht beklaagde H.S. bij een Aarschots bedrijf een mengmestvat, gebruikt om vloeibare mest naar velden te vervoeren, aan voor 19.360 euro. Bij de verkoop werd afgesproken dat het machinebedrijf de tank zou bewaren totdat S. het volledige bedrag had betaald. De betalingen kwamen echter nooit aan. Het machinebedrijf uit Aarschot stapte daarom naar de ondernemingsrechtbank. De man uit Tielt-Winge had het Aarschotse bedrijf verzekerd dat hij over voldoende middelen beschikte om de factuur te betalen, maar dit bleek niet waar te zijn. Uit onderzoek bleek bovendien dat het bedrijf van beklaagde, Point Landbouwwerken, al enkele maanden failliet was voordat S. de mesttank had aangeschaft. 

De rechtbank oordeelde dat het bedrijf gelijk had en dat de beklaagde een dwangsom moest betalen voor elke dag dat de betaling uitbleef. De rechter veroordeelde de beklaagde, die niet kwam opdagen voor het proces, tot acht maanden gevangenisstraf. Verder moet hij het machinebedrijf de 19.360 euro voor het vat betalen, samen met een rechtsplegingsvergoeding, dwangsommen ter waarde van 10.000 euro en een boete van 1.600 euro. De totale schuldvordering loopt zo op tot 31.460 euro.

Lees meer over