Animal Rescue Service reed vorig jaar 1400 keer uit voor een interventie

12 februari 2024 | 20u50 | Gepost door annpeeters
ars
2023 was een bewogen jaar voor het team van vzw Animal Rescue Service. 

Vorig jaar reed Vzw Animal Rescue Service ongeveer 1400 keer uit om een dier in nood te redden. "722 wilde dieren gingen naar een opvangcentrum, 258 wilde dieren konden meteen weer vrijgelaten worden, 138 reeën werden opgehaald en of vrijgelaten", zegt Matthieu Helleputte van ARS. "Enkele speciale bezoekers waren de bruine kiekendief, een ooievaar, een eikelmuis, een smelleke en een prachtige ijsvogel."

Tamme dieren

Naast de wilde dieren, werden er ook 203 tamme dieren opgehaald. "In het merendeel van de gevallen konden de dieren herenigd worden met de eigenaar na het uitlezen van de chip of het oormerk. Anderen moesten naar een asiel of opvangcentrum of werden in beslag genomen. Enkelen waren al overleden toen we aankwamen op de plaats van de interventie of stierven tijdens het transport." Bij de tamme dieren heeft ARS het dan onder andere over honden, katten, kippen, hanen, konijnen, schapen, paarden, een leguaan en een slang. 

Geen subsidies

"Wat ons het meest verbaasde, was ons werkgebied. We waren vorig jaar in 60 steden en gemeenten actief. Ik wil benadrukken dat wij dit allemaal doen zonder enige subsidie, want de overheid vindt helaas dat onze diensten overbodig zijn. Daarom willen we de mensen en bedrijven die ons financieel steunen enorm bedanken. Wil je ons zelf steunen? Graag, want wij blijven ook dit jaar dieren in nood helpen."

Eigen noodopvang

"We merken dat er veel meer nood is aan (nood)opvang voor dieren die gedumpt worden, dieren die gevonden worden,… Asielen en opvangcentra kunnen de druk nauwelijks nog aan. Daarom willen wij met ARS een (nood)opvang oprichten. Een plaats waar dieren tijdelijk terechtkunnen. Maar hiervoor hebben we natuurlijk wel de financiële middelen nodig om alles in orde te krijgen voor de juiste verblijven en dergelijke aan te kopen en/of te maken. Wie wil, mag ons hier steunen."

Lees meer over