Agentschap voor Natuur en Bos zoekt onderdak voor vleermuizen

Vleermuizen
Filmpje en extra subsidies moeten eigenaars van historische zolder overtuigen om vleermuizen te huisvesten. 

Vleermuizen zijn erg nuttige, maar veeleisende dieren. Nuttig omdat ze gemakkelijk een paar duizend muggen en motten verorberen per nacht. Veeleisend omdat ze een complex netwerk nodig hebben van zomerverblijfplaatsen, winterverblijfplaatsen, jachtgebieden en landschapselementen die dit alles verbinden. Daarbij stellen ze aan dit alles hoge eisen en loopt het mis als één van deze tandwieltjes in het systeem niet in orde is.

Vleermuizen houden van historische zolders

Zo’n tandwieltje is de zomerverblijfplaats, waar de jongen worden geboren en grootgebracht. Een aantal soorten kiezen hiervoor warme (historische) zolders uit, waar ze de geschikte temperatuur kunnen zoeken van de nok van de zolder tot aan de vloer. Ook wegkruipmogelijkheden spelen een belangrijke rol bij de keuze van de zomerverblijfplaats. De aanwezigheid van spleten en holten in en tussen balken zijn heel belangrijk. Daarom worden voornamelijk zolders van oude gebouwen zoals kerken, kastelen en abdijen in gebruik genomen.

Maar meer en meer zolders krijgen een nieuwe bestemming of worden hermetisch afgesloten. Bij restauratie wordt het houtgebinte behandeld met giftige producten of worden vleermuiskolonies onwetend verstoord.

Dat dit anders kan, tonen we in het filmpje, waarbij we verschillende (erfgoed) partners aan het woord laten die rekening hebben gehouden met vleermuizen bij de restauratie van hun (historische) zolder.

Wist je trouwens dat je voor het nemen van vleermuisvriendelijke maatregelen op je (historische) zolder subsidie kan krijgen van het Agentschap voor Natuur en Bos ? Meer info vind je op de website van Natura 2000.

Bekijk het dossier vleermuizen op de website van natuur en bos. Hier vind je ook het filmpje.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over