Tildonk roept inwoners op om voortuin vol bloemen te zetten

22 April 2021 | 09u26 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
tildonk bloemendorp
Sinds 2002 roept ‘Tildonk Bloemendorp’ in het voorjaar alle inwoners op om hun voortuin vol bloemen te zetten. Ook dit jaar is dit weer het geval, waarbij dit jaar voor het thema ‘Een regenboog vol bloemen’ werd gekozen.

In 1976 werd Tildonk uitgeroepen tot Bloemendorp. Alhoewel die titel sindsdien onherroepelijk verbonden blijft met dit landelijk stukje van Haacht, werd er pas in 2002 een lokaal 'bebloemingsinitiatief' aan gekoppeld. Oorspronkelijk werden de inwoners vooral gewezen op het belang van de samenaankoop van planten. Maar nu ligt de focus al verschillende jaren op de verfraaiing – op een natuurvriendelijke manier - van voortuinen en van het dorp op zich. “Wij proberen met dit initiatief de inwoners van Tildonk te motiveren om meer aandacht aan de natuur in hun eigen tuin te besteden “, verduidelijkt bestuurslid Ruth Armano. “Dit kan gebeuren door insectvriendelijke bloemen te planten, of andere hulpmiddelen zoals insectenhotels of vogelhuisjes  te plaatsen in de voortuinen.“

Jaarlijks gebeurt dit volgens een nieuw thema. Dit jaar is dit ‘een regenboog vol bloemen’. “Na de afgelopen winter opgesloten geweest te zijn in ons kot, willen we nu iedereen  extra aanmoedigen om zich uit te leven in de voortuin.”, aldus nog Armano. 
Zoals ieder jaar het geval is, wordt ook dit jaar een winnaar gekozen uit de deelnemende voortuinen (of terrassen of vensterbanken). “De voortuinen van alle deelnemers worden twee keer bezocht”, verduidelijkt Armano. “Een keer eind juni en dan nog eens eind augustus. Zo zien we de verschillende bloeifasen en kiezen we de mooiste resultaten.” Het thema voorziet ook elk jaar een luik voor de kunstzinnige Tildonkenaren. Zij krijgen een stukje poëzie of een kunstwerkje insturen. 
De prijsuitreiking staat geagendeerd op 17 oktober in de Pastorie van Tildonk, waarbij ook een tentoonstelling met foto’s van de bloemenpracht, poëzie en kunstwerken rond het jaarthema zal worden voorgesteld.
Alle deelnemers krijgen dan een tegeltje als aandenken voor hun inspanningen. 

Inschrijven gebeurt via rarman0@yahoo.com. 
 

Foto: Elke Elsen 

Lees meer over