Oppositie en foorkramers hekelen eventuele verhuis buiten centrum, meerderheid ontkent

Foornijveraars Diest
Het stadsbestuur haalde de kermis deze zomer terug naar het centrum maar wil dit vanaf volgend jaar organiseren aan Den Amer, tenminste zo beweert de Vooruit oppositie, maar de meerderheid ontkent dit. Hoe dan ook zien de oppositie en sommige foorkramers dit niet zitten. Schepen Maurits Vande Reyde (Open Diest) zegt alvast dat een verhuis niet aan de orde is en het een foute voorstelling van de feiten is.

Oppositiepartij Vooruit hekelt het feit dat de meerderheid, volgens hen, de kermis wil verhuizen en weghalen uit het centrum. "Wij willen dat de kermis daar blijft, dat is beter voor de foorkramers maar ook de horeca heeft daar meer profijt bij", zegt Carina Jankowski, raadslid voor Vooruit. "We hebben de mening van de Diestenaar bevraagd met een poll via de sociale media. Hieruit blijkt dat de overgrote meerderheid wil dat de kermis in het centrum blijft. Hopelijk is de coalitie nog bereid om deze beslissing te herzien."

Ook onder de foorkramers zijn er die de verhuis niet zien zitten. "Wij hebben nooit gevraagd om aan Den Amer te staan. Dat was een beslissing van het schepencollege, maar wij willen in het centrum blijven staan", zegt Roger Julien. "Heel wat handelaars en een paar schepenen willen de kermis weg uit het centrum en het schepencollege volgt dan ook die handelaars omdat zij denken dat het stemmen voor hen oplevert bij de volgende verkiezingen. Tachtig procent van die handelaars wonen zelfs niet in groot Diest, ik wel, net als veel familieleden en die zijn best met veel. We stonden een jaar aan Den Amer en dat was een ramp, wie anders beweert, weet er niets van. In tegenstelling tot het overgrote deel in Vlaanderen zouden we in dit coronajaar ook standgeld moeten betalen. Ik begrijp het stadsbestuur van Diest niet. Ik sta al 45 jaar in Diest en wat ik nu meemaak heb ik nog nooit meegemaakt."

Kermis blijft in centrum 

Betrokken schepen Maurits Vande Reyde (Open Diest) nuanceert een en ander, sterker hij ontkent de beweringen van de oppositie. "Dit klopt absoluut niet, de kermis verhuist helemaal niet naar de rand van de stad en blijft aanwezig in het centrum. Wat de oppositie zegt is niet juist. Wat we wel doen is uitkijken naar mogelijkheden om uit te breiden en te vernieuwen. Wanneer we kunnen, willen we de kermis uitbreiden vanuit het centrum richting Den Amer, vandaag bijvoorbeeld kunnen we de autoscooters niet plaatsen want er is te weinig plaats en dat is jammer voor die foorkramer. Vandaag moeten we dus kramers weigeren en als we die een plaats kunnen geven doen we dat heel graag. We weten ook niet hoe de coronapandemie en bijhorende maatregelen zullen evolueren. Ik denk dat elke horecaverantwoordelijke ook graag een zo groot mogelijk terras kan uitbaten, dan moeten we toch nadenken over hoe we uitbreiding kunnen doen, zodat alles blijft passen in het centrum. Hoe dan ook wordt een en ander pas later beslist. Ik ben al blij dat de huidige kermis een succes is en we, op maandag 19 juli, een dag kunnen inlassen voor mensen met een handicap of gedragsstoornis."

Lees meer over