Inwoners van Diest niet opgezet met regeling Halve Maan: "Ze willen domein kapot maken"

Halve Maan protest

Inwoners van Diest zijn niet te spreken over de nieuwe regeling voor het zwembad in provinciedomein De Halve Maan. Sterker nog, zij vermoeden dat zowel de directie als de provincie er alles aan doet om het zwembad te sluiten binnen enkele jaren. “Elk initiatief om het beter te maken, wordt afgeblokt.”

Onder hen Bart Beckers (47) wiens grootmoeder er jaren een restaurant uitbaatte en er zo goed als opgegroeid is. “Ze willen het domein kapot krijgen, zoveel is zeker. Er zijn tegenwoordig zoveel regels, één van de meest absurde is dat je niet weer binnen mag zodra je het domein verlaten hebt.”

Dat vindt ook Valerie Thaels (43) die er regelmatig komt met haar kinderen. “Naast het zwembad is een speeltuin, onlangs wilde één van hen even niet meer zwemmen en wilde die even gaan spelen in speeltuin, dat gaat dus niet want daarna mag je niet meer binnen. Ook een ijsje gaan eten of even naar de brasserie gaan, zit er niet in want ook dan is de zwempret voorbij omdat je niet meer binnen mag, ik kan mij voorstellen dat dit voor de horeca ook een streep door de rekening is.”

Beleid wil zwembad dicht

Volgens de actievoerders is het beleid erop gestoeid om het zwembad te sluiten tegen 2026. “Ze hebben het constant over het feit dat het ecologisch en financieel geen haalbare kaart is maar tegelijk laten ze maar 1600 mensen toe. Dat wil zeggen dat de ochtendzwemmers, die in de voormiddag komen zwemmen, ervoor zorgen dat er een aantal mensen minder welkom zijn, nochtans zijn zij na een uur alweer weg. Ik weet dat alle betrokkenen, redders bijvoorbeeld, bereid zijn om zich te ontfermen over 4000 mensen, de verantwoordelijken willen hier niet van weten. Als je weet dat ze gemiddeld 10 euro betalen is de rekening toch snel gemaakt. Dan denken wij dat ze liefst een negatieve balans kunnen voorleggen om de boel te kunnen sluiten.”

Ook het feit dat de provincie niet voldoende redders vond om het zwembad 7/7 open te houden nemen de actievoerders met een korrel zout. “Ik weet uit goede bron dat een redder die er al lang werkt een dag te laat was om te solliciteren, hij was namelijk met vakantie, en hij als antwoord kreeg dat hij te laat was. Een ander iets is dat je geen strafblad mag hebben maar wanneer iemand solliciteert en een strafblad heeft omwille van te hoge snelheid wordt die niet aangenomen, zo blijf je bezig”, gaat Valerie verder.

Regelgeving trekt op niets 

Een volgend knelpunt, volgens Valerie, is de manier waarop het abonnement wordt geïmplementeerd in het geheel. “Ik heb een abonnement maar als ik ’s ochtends zelf ga zwemmen kan ik er in de namiddag niet meer terecht met mijn kinderen.”

Ook Musty Jarnija (48) heeft zijn bedenkingen bij het huidige beleid. “Het is niet logisch dat je met een abonnement niet altijd welkom bent. Je zou dan moeten reserveren maar het systeem deugt niet, ik geraak altijd binnen, ook zonder reservatie. Trouwens je zou ook gewoon een stempel kunnen geven aan iemand die betaalt heeft en even het domein verlaat. Er moet dringend iets veranderen aan de mentaliteit, ofwel ga je voor het behoud pf je doet je best om het te sluiten, ik vrees dat het tweede aan de orde is.”

De Diestenaren overwegen alvast acties indien er geen verandering komt.  

Provincie vindt protest niet ernstig

Gedeputeerde van de provincie Ann Schevenels ( Open Vld) begrijpt het protest niet goed. “Dit is niet ernstig. Er is zoiets als de Vlarem wetgeving en daar houden wij ons aan, die bepaalt het aantal zwemmers. Veiligheidsmaatregelen zijn nodig, wat gaan ze zeggen indien er iemand verdrinkt? Eenzelfde systeem wordt gehanteerd in het domein van Kessel-Lo en daar hebben we geen klachten. Natuurlijk sta ik open voor elke mogelijke verbetering maar de wetgeving kunnen we niet negeren.”