Groen licht voor nieuw ziekenhuis Diest

Impressie nieuw ziekenhuis Diest
De Vlaamse Regering gaf op donderdag 6 mei groen licht voor het nieuwe ziekenhuis in Diest.

Het nieuwbouwproject van AZ Diest is geselecteerd op de subsidielijst van de Vlaamse regering. Dat is een belangrijke beslissing in het kader van de bouw van een nieuwe zorgcampus aan de Verversgracht. Het nieuwe ziekenhuis zal bijzondere aandacht besteden aan de kwaliteit van zorg en welzijn van de patiënt. AZ Diest is dan ook zeer tevreden met deze beslissing van de Vlaamse regering en zal deze maand nog het dossier vervolledigen.

De finale goedkeuring wordt verwacht voor einde juni 2021 en zo kan er nog in de zomer van start gegaan worden met de bouw van de eerste fase van de nieuwe zorgcampus in het groen, aansluitend op de bestaande campus Statiestraat.

Er wordt gebouwd in twee fases, wat het voordeel biedt dat al vanaf de realisatie van de eerste fase, het AZ Diest concreet bijeen wordt gebracht op 1 locatie.

Met het samenbrengen van de huidige twee locaties naar 1 site moet er voor zorgen dat de inwoners van Diest en omstreken nog beter kunnen geholpen worden. Er volgt alvast een nauwe samenwerking tussen de AZ Diest artsen, het Plexus Ziekenhuisnetwerk, de huisartsen, het Wit-Gele Kruis, het Psychiatrisch Centrum Sint-Annendael en andere partners uit de zorg in de regio.

De nieuwbouw fase 1 zal zich focussen op het chirurgisch dagziekenhuis, de zorg voor de ouder wordende patiënt en de zorg voor moeder en kind, met een centraal onthaal. Er komen hier ook enkele stedelijke functies geïntegreerd, zoals een koffiehoek en een brasserie. 

Het ziekenhuis zal opgetrokken worden uit vier bouwlagen met daaronder parking voor auto's en fietsen. "De selectie door de Vlaamse Regering is een erkenning voor ons zorgproject in Diest en een grote stap dichter bij de concrete realisatie van ons eengemaakt ziekenhuis", zegt Ilse Van Asbroeck, algemeen directeur AZ Diest. "We bouwen een community hospital, een laagdrempelig regionaal ziekenhuis, open en toegankelijk, maximaal klantvriendelijk en verankerd in het centrum van Diest." Ook het stadsbestuur is zeer blij met deze uitkomst. "Deze beslissing geeft duidelijk aan dat de Vlaamse Regering vertrouwen heeft in het concept van AZ Diest. De band met de stad Diest wordt benadrukt door de ligging, centraal, op wandelafstand van het station en het historisch centrum en mooi geïntegreerd in het stedelijke groenblauwe lint, gevormd door de parken en fiets- en wandelwegen en de Demer", zegt burgemeester Christophe De Graef (Open Diest). 

Het project komt er nu na een jarenlange samenwerking tussen de stad Diest, de architecten Archipelago en Gortemaker Algra Feenstra en bouwkundig studiebureau Macobo-Stabo.

Lees meer over