Burgemeester verduidelijkt stand van zaken vaccinatie in regio Diest

20 mei 2021 | 14u30 | Gepost door redobra@telenet.be
Iedereen krijgt een kaartje als bewijs
Omdat er zoveel vragen zijn, vaak ongenoegens en gezien de recente gebeurtenissen met wat onterechte voorkeuren, lijst burgemeester Christophe De Graef even alles op wat de stand van zaken rond vaccinaties betreft.

Burgemeester Christophe De Graef zet alles op een rijtje om misverstanden over de vaccinaties de wereld uit te helpen:

"Er zijn veel vragen over wie wanneer al dan niet uitgenodigd wordt. Toegegeven, als je daar niet elke dag midden inzit, is dat moeilijk te begrijpen en te volgen. Voor de week van 10 tot 17 mei waren er 2850 vaccins voorzien, waarvan er 2534 als 2e prik ingeboekt zijn. Dat betekent weinig nieuwe mensen (316) die uitgenodigd worden. De week erna, van 17 mei tot en met maandag 24 mei zijn er 6495 vaccins voorzien, waarvan er 2144 voorzien zijn als 2e prik, wat betekent dat er 4351 nieuwe mensen uitgenodigd worden.

Tot nu werden mensen uitgenodigd op geboortejaar, waarvan 1956 afgerond is. Daarnaast werden mensen vanuit de Qvax-lijst opgeroepen en werden personen van de 2e reservelijst (tot nu toe politie en brandweer) eveneens opgeroepen (10 per dag). Sindsdien, zijn de mensen aan de beurt van de risicolijst en niet langer dus op geboortejaar. Deze lijst wordt opgesteld vanuit de mutualiteiten en kan aangevuld worden door de huisartsen. Veel mensen weten echter niet dat ze op die lijst opgenomen zijn. Dat je tot die lijst behoort kan het gevolg zijn van een medische kwaal (uit het verleden) of het nemen van bepaalde medicatie."

Je kan zelf checken of je op die lijst staat: https://www.myhealthviewer.be/#/login

Hoe die lijst werd samengesteld, vind je hier: https://www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie-voor...

"Tot nu toe werden mensen vanuit deze lijst uitgenodigd tot en met het geboortejaar 1970. Vrij momenten, als gevolg van herboekingen-afzegging-niet opdagen, worden opgevuld vanuit de Qvax-lijst. Daarnaast worden tot en met 24 mei, 10 mensen per dag ingeboekt vanuit de 2e reservelijst, nl. politie en brandweer. Dus ja, je gaat mensen van alle leeftijden door elkaar zien."

"In de volgende fase, na 24 mei, worden mensen vanuit de 2e reservelijst (nu politie-brandweer, dan Kinderopvang-onthaalouders-kleuterleidsters) dagelijks ingeboekt. Dit in volgorde van leeftijd, 20 per dag. Je kan je steeds op de Qvax-lijst plaatsen, dat is de enige legale manier om er tussen te geraken voor de voorziene datum: https://www.qvax.be/how/ of je kan gewoon je beurt afwachten. Duidelijk te merken dus wat voor een ingewikkelde puzzel dit is. En ik begrijp de vele vragen, maar begrijp ajb ook dat het quasi niet mogelijk is op alle vragen individuele antwoorden te geven.", besluit De Graef.

Lees meer over