Brokstuk valt van kerk in Diest, restauratie dringt zich op

Kerk Diest
Het voorbije weekend viel er een stuk steen van de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Gelukkig betrof het maar een klein stuk en kwam het terecht op een zijdak van de kerk, het duidt wel op een noodzakelijke restauratie.

Het was even schrikken toen een stuk steen naar beneden tuimelde van de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. Gelukkig kwam het niet op straat terecht en al zeker niet op iemands hoofd. Felix van Meerbergen, pastoor in deze kerk, bevestigt alvast de noodzaak van een restauratie. "We zijn volop bezig een restauratiedossier aan te leggen voor de kerk."

Eigenlijk zijn ze tweedelig aan de slag. "Enerzijds met dringende herstellingen, zoals bijvoorbeeld het stuk steen dat naar beneden viel, maar ook andere herstellingen zijn nodig. Een paar dagen geleden hebben we ook een glasraam moeten laten herstellen, daar hadden vandalen een steen door gegooid, zulke zaken herstellen we zo snel mogelijk. We willen ook de veiligheid van de voorbijgangers en omwonenden verzekeren", zegt van Meerbergen.

De kerkfabriek is intussen ook in overleg met de stad, Onroerend Erfgoed en nog andere partijen om een restauratiedossier vast te leggen. "Dit zou niet zozeer voor de hele kerk zijn, want dat kost natuurlijk te veel, maar betreft enkele delen van de kerk. Dit is, zoals vele restauratiedossiers, helaas een werk van lange adem.” 

Lees meer over