Betekomse orgeldraaiers naar nationaal kampioenschap

orgeldraaier
Op zondag 12 september vindt in Maasmechelen de 10de editie van het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien plaats. Zestien draaiorgelspelers dingen mee naar de nationale titel. Drie van hen komen uit Vlaams-Brabant: Marie-Rose Chapelle en Seraphin Weiss, beiden uit Betekom, en Jean-Pierre Draps uit Wolvertem.

“Als thema voor dit Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd ‘filmmuziek’ gekozen. Dit openluchtevenement stond vorig jaar al op de kalender, maar diende wegens de coronacrisis helaas geannuleerd te worden. Op 12 september zal het dan toch eindelijk kunnen doorgaan”, zegt Johnny Claes, voorzitter van vzw MechaMusica. 

Marie-Rose Chapelle en Jean-Pierre Draps nemen voor de eerste keer deel. Marie-Rose trekt naar Maasmechelen met een 44-toetsen tellende Gavioli Harmonipan uit 1966. Jean-Pierre waagt zijn kans met een draaiorgel, dat de naam ‘De Nachtegaal’ draagt. Het is van de hand van de befaamde orgelbouwer Verbeeck en telt 36 toetsen. Seraphin Weiss is niet aan zijn proefstuk toe.  Hij treedt al voor de vierde maal aan. Hij brengt een Fratti-orgeltje mee met 31 toetsen. Hij won al tweemaal Belgisch kampioenschap, in 2006 en 2008.

Het Open Belgisch Kampioenschap Orgeldraaien werd voor het eerst georganiseerd in 2004 op initiatief van cabaretier Geert Hoste, die zelf een fervent draaiorgelliefhebber is. Hij leende zijn naam aan de wisselbeker, die De winnaar twee jaar lang mag houden. Het kampioenschap streek eerder al neer in Lennik, Harelbeke, Dendermonde, Turnhout, Knokke-Heist, Maldegem en Heist-op-den-Berg. De organisatie is dit jaar in handen van de gemeente Maasmechelen en vzw MechaMusica. De toegang tot dit gezellige evenement is volledig gratis.
www.draaiorgel.be

MechaMusica werd opgericht in 2007 en verenigt draaiorgelbouwers, -spelers en liefhebbers van mechanische muziekinstrumenten van over het hele land. De vzw heeft als doel om de belangstelling voor en de instandhouding van draaiorgels en andere mechanische muziekinstrumenten te stimuleren.

Lees meer over