Scholen van Scholengroep Adite blijven voorlopig open: "Meer redenen om open te blijven dan te sluiten"

Laptops Adite

Scholengroep Adite gaat voorlopig nog niet over tot een algemene sluiting van alle scholen die bij hen aangesloten zijn, noch in het basis-, noch in het secundaire onderwijs.. Dat betekent niet dat de schoolorganisatie niet belemmerd wordt door de stijgende coronacijfers, wel integendeel. Bovenstaande foto is louter illustratief. 

Zowel in Aarschot, Diest als Tessenderlo zijn er scholen aangesloten bij Adite. In elke van die scholen worden de besmettingscijfers dagelijks opgevolgd en doorgegeven aan de CLB-arts en de arbeidsgeneesheer. Op basis van een analyse van de contacten van de besmette persoon wordt beslist wie in quarantaine wordt geplaatst. “We zien dat bij besmetting van een leerkracht in de meeste gevallen ook alle leerlingen in quarantaine moeten gaan”, zegt algemeen directeur Gert Van Passel.

Wanneer er meerdere leerlingen besmet zijn in een klas wordt de hele klas en de leerkracht in quarantaine geplaatst en volgens de verantwoordelijken volstaat die regel voorlopig.  “Al leidt dat uiteraard – in combinatie met de gewone winterzieken- tot meer dan gemiddeld veel afwezigheden. Bovendien missen we hier en daar ook leerkrachten die verlof moeten nemen voor de opvang van hun eigen kind(eren) in quarantaine.”

Lees verder onder de foto

Gert Van passel
Algemeen directeur Van Passel vindt dat er meer redenen zijn om te open te blijven dan de poorten te sluiten.

Meer redenen om open te blijven dan te sluiten

Directeur Van Passel ontkent niet dat de situatie vandaag leidt tot een sterk bemoeilijkte schoolorganisatie. "Elke dag opnieuw dient er gepland en herpland te worden en moeten ouders en leerlingen op de hoogte gebracht worden van de nieuwe situatie. Het is een chaotische periode voor onze scholen. In elke school zitten er dagelijks meerdere klassen in quarantaine. Voorlopig zijn we erin geslaagd om een algemene sluiting te voorkomen. Er zijn vandaag vele praktische redenen om te sluiten, maar tot nader order zijn er meer redenen om open te blijven. We wegen elke dag het recht op leren af tegen de gezondheidsrisico’s en de praktische haalbaarheid. De huidige situatie vraagt heel wat inspanningen en flexibiliteit van de leerkrachten, directeurs en ondersteunende medewerkers op school. We zijn er trots op dat onze scholen zich tot het uiterste inzetten om zo goed mogelijk onderwijs voor onze leerlingen te blijven leveren binnen een veilig en gezond leefklimaat”, besluit Van Passel.

Lees meer over