Trend: de natuur terugbrengen in eigen tuin

22 maart 2024 | 10u29 | Gepost door redactie
Tuin gras
Het klimaat verandert en iedereen ervaart hier steeds nadrukkelijker de gevolgen van. De weersomstandigheden worden extremer, met langere periodes van droogte enerzijds en zwaardere buien anderzijds. Met name die laatste zullen naar verwachting steeds vaker voor overlast gaan zorgen. Het rioolstelsel is berekend op een gemiddelde hoeveelheid regenwater. Weliswaar is rekening gehouden met uitschieters, maar wanneer de neerslagwaarden deze grens passeren, houden we de straten niet altijd droog. Het is daarom steeds meer een trend aan het worden om de natuur weer terug te brengen in eigen tuin. Geen volledig betegelde achtertuin meer, maar gazons, bloemperken en borders met heesters ervoor in de plaats.

Zo onderhoud je een gazon op de juiste manier

Een groene tuin is een tuin waarin hemelwater gemakkelijker in de grond kan infiltreren. Zo lever je als burger dus een waardevolle bijdrage aan een klimaatbestendige samenleving. Een gazon is voor veel tuinliefhebbers een relatief eenvoudige manier om groen en gemak met elkaar te combineren. Het onderhouden van een gazon is niet moeilijk. Zodra de temperatuur boven de acht graden komt, ga je het gras eens per week maaien. Om mossen en andere indringers uit het gras te verwijderen, kun je het beste zo nu en dan een verticuteermachine huren en het is aan te bevelen om dan eerst het gras te maaien. Aanbevolen wordt om twee keer per jaar te verticuteren.

Het snoeien van bomen en struiken

Heb je veel bomen en struiken in de tuin staan? Die moeten regelmatig gesnoeid worden, omdat ze anders niet de kans krijgen om goed door te groeien. De oudere takken eisen dan namelijk de voedingsstoffen op die beter naar de jonge scheuten zouden gaan. Deze klus levert uiteraard veel snoeiafval op. Dergelijk afval is nog uitstekend te gebruiken, bijvoorbeeld om tot compost te verwerken. Je kunt er echter ook tuinpaden mee bestrooien, dus kun je hiervoor wellicht een hakselaar huren bij Boels om daarmee het snoeiafval tot kleine stukjes te laten verworden. Dit materiaal leent zich er ook uitstekend voor om de wortels van planten in borders te beschermen tegen vorst.

Hittestress voorkomen met schaduwrijke plekken

Het plaatsen van bomen in de tuin heeft nog een ander positief effect. Je helpt hiermee hittestress te voorkomen. Op een hete zomerdag kun je dan namelijk profiteren van de schaduwrijke plekken die deze bomen je leveren. De gevoelstemperatuur is daar vaak een stuk lager.