Zuid Hageland paraat om massale vaccinatie te starten
Tienen en Landen zijn twee van de 95 vaccinatiecentra in Vlaanderen. “Wij kozen voor centra dicht bij de mensen”, verduidelijkt minister Wouter Beke tijdens zijn bezoek aan het R.A.C. in Tienen. “In Wallonië zijn het er 30 en in Nederland een 40-tal. Wij hebben er ook de voorkeur aan gegeven om de meest kwetsbaren, mensen in de woonzorgcentra, eerst aan de beurt te laten komen omdat daar de mortaliteit het grootst is. De laatste prik hebben zij deze week gekregen. Nu is het de beurt aan het zorgpersoneel.” Uitgestelde leveringen van het vaccin kunnen daarbij nog roet is het eten gooien.
Vanaf begin maart komen de 65-plussers en risicopatiënten als eersten in aanmerking voor de vaccinatie. Uitnodigingen worden centraal verstuurd. Dat verloopt best per SMS. Voor 65+ wordt een uitzondering gemaakt. Die inwoners ontvangen een brief, omdat in die groep nog niet iedereen een mobieltje heeft. Wel wordt rekening gehouden met de gezinssamenstelling: een koppel met een +65 jarige en -65 kan wel samen komen. De lokale besturen worden op de hoogte gebracht van wie een uitnodiging krijgt.
Bij aanmelding in het vaccinatiecentrum wordt iedereen geregistreerd, wat nodig is voor de opvolging. Daarnaast wordt samen met een aangestelde medewerker jouw medische voorgeschiedenis doorgenomen. Dat kan belangrijk zijn dit te weten wanneer zich eventuele bijwerkingen of verwikkelingen zouden voordoen. Na de prik volgt een wachttijd van een kwartier vooraleer je naar huis kan. In de centra is een hele tijd EHBO en een arts aanwezig.
De dramatische evolutie van de pandemie zorgt voor een grote solidariteit tussen alle betrokkenen om de crisis te bestrijden. Gemeentebesturen hebben mekaar gevonden om goede oplossingen te bedenken voor de vele praktische problemen die zich stellen. De positieve samenwerking die er altijd al wel was met het RZ Heilig Hart Tienen, de Eerstelijnszone Zuidoost Hageland en de Huisartsenkring, is nog meer geoptimaliseerd. “Wij hebben hier heel veel uit geleerd om ook bij andere noodsituaties sneller op de bal te kunnen inspelen”, zegt dr. Hans Struyven, algemeen directeur van het regionaal H. Hartziekenhuis Tienen. Navraag leert dat er een grote vaccinatiebereidheid bestaat bij de bevolking.
Eenzelfde engagement is opgemerkt bij de medewerkers van de technische dienst van de stad en van aangesproken aannemers om het R.A.C. op heel korte termijn om de bouwen tot vaccinatiecentrum. De beste teambuilding ooit, hoor je. De twijfels die bij een aantal mensen rezen over de geschiktheid van het gebouw, zijn ongegrond. De eigenaar heeft het nog maar een paar jaren geleden helemaal laten opknappen. Er waren enkel technische aanpassingen nodig.
De start van de vaccinaties voor het grote publiek zal dus begin maart aanvangen. Er is nog heel wat werk voor de boeg. Logistiek moet het plaatje helemaal kloppen. Er is een duidelijk engagement om iedereen, ook diegenen die in de verst gelegen hoekjes van de regio wonen, de kans te geven veilig in de VC te geraken en terug naar huis. Wie zich niet kan verplaatsen, krijgt zijn vaccin thuis.
Wanneer de VC op volle capaciteit draaien, zullen die van 7 uur ’s morgens tot 20 u. ’s avonds werken. Dat vraagt alleen al voor Tienen een capaciteit van rond de 700 personen.