Een geraamte als passagier en een aap die regelmatig een nieuw kostuum aankrijgt, dat is het werk van Jean Vanderlick

Jean

Jean Vanderlick (68) uit Tielt-Winge is een bijzonder iemand. Enerzijds verkleedt hij, samen met zijn buren en vrienden Vital Craenynckx en Jean-Pierre Vanderveken, een namaak-aap die ze destijds op de muur van zijn tuin plaatsten, anderzijds is hij een fervent verzamelaar van Volvo oldtimers en plaatste hij in een superlange limousine een geraamte op de passagiersstoel. “Ik noem hem Gust en ik hoop nog altijd dat ik ooit eens moet stoppen voor een alcoholcontrole”, lacht hij wanneer we hem ontmoeten voor een verrassende babbel.

De aap langs de Diestsesteenweg is in Tielt-Winge intussen uitgegroeid tot een begrip en veel mensen in de regio weten meteen waarover je het hebt als je erover praat. “Hij staat er nu zo’n zevental jaar en eigenlijk gebeurde dat eerder toevallig. Als aannemer moest ik bij een pasgetrouwd stel aan de slag maar vrienden hadden, als verrassing voor hun huwelijk, de tuin vol namaak-dieren geplaatst, er stonden uilen, schapen, zebra’s en dus ook een aap. Omdat ik er werken moest uitvoeren, stonden die beesten danig in de weg, het koppel vertelde mij dat ik ze naar het stort mocht brengen maar ik heb enkele exemplaren bijgehouden waaronder dus die aap, de zebra staat aan de andere kant van de straat. Een jaar lang heeft die aap in de schuur gelegen en op een dag heb ik hem op de muur van onze tuin geplaatst, er kwam een kraan aan te pas want dat beest weegt zo’n 200 kg.  Nog een jaar later kwam ik op het idee om hem een kostuum aan te doen, zijn eerste pakje was dat van een crosser omdat ik daar zelf ook van houd.  Sindsdien doen we, met zijn drieën, hem regelmatig een ander pakje aan. Zo had hij al een kerstpakje aan, staat met Sint-Valentijn de liefde centraal en momenteel wenst hij iedereen gelukkig nieuwjaar. We maakten ook al een heuse Monkey Bar voor hem, met een decor rondom die we, net als andere extra elementen, zelf maken. Op een dag kwam er een koppel langs die op zoek waren naar die Monkey Bar in de gemeente”, vertelt Jean lachend.

Lees verder onder de foto.

aap
Om de aap op de muur te krijgen, het beest weegt 200 kg., was een kraan nodig.

Stem op de aap en dat deden sommigen ook

Dat de aap populair is, blijkt ook uit het feit dat bezoekers van overal naar Jeans geesteskind komen kijken. “De aap krijgt ook regelmatig post. Vaak van kinderen maar we kregen er ook al eentje van een grootmoeder en haar kleindochter. Velen vertellen ons dat ze uitkijken naar het volgende kostuum. Er heeft ook eens iemand zijn vriendin ten huwelijk gevraagd onder onze aap. Tijdens de recentste gemeenteraadsverkiezingen hadden we de aap in dat thema ingekleed, met een groot stemformulier, een potlood en de slogan Ik maak mensen blij, dus stem op mij. Later hoorde ik van 2 verkozenen dat er op 362 stembrieven mensen voor De Aap hadden gekozen, dat waren natuurlijk ongeldige stemmen maar het zegt toch wel iets. Het is fijn om weten dat het bij mensen toch iets losmaakt en wij amuseren er ons mee, achteraf drinken we dan een pintje samen. De decors en versieringen maak ik ook zelf.  Ik denk dat we dit blijven doen zolang we kunnen. Het is toch fijn wanneer je bij mensen een lach kan teweegbrengen, er zouden meer van dergelijke initiatieven moeten zijn”, gaat Jean verder die nog een andere passie heeft en daarmee minstens even veel aandacht trekt.

aap
Ook tijdens de gemeenteraadsverkiezing was de aap populair.

Gust, het geraamte, rijdt mee

Jean verzamelt namelijk ook Volvo oldtimers en heeft er intussen een aantal staan, waaronder een limousine die dit jaar 30 jaar oud wordt. “Mijn vader had een Volvo en het zijn oerdegelijke wagens, mijn oudste exemplaar werd in 1971 gemaakt en doet het nog altijd. Af en toe moet ik er wel eens aan sleutelen maar ik doe dat graag.”

De limousine vond Jean per toeval op E-Bay, nu alweer zo’n tien jaar geleden. “Hij heeft 6 deuren en op een dag vond ik het een leuk idee om op de passagiersstoel, die staat links want het is een Engels model, een geraamte te plaatsen Een echte reden hiervoor had ik niet maar dat hoeft ook niet he, ik vond het gewoon een leuk idee. Het lampje in de wagen schijnt op Gust, zo heet het geraamte, waardoor het ’s avonds best een vreemd beeld oplevert. Regelmatig heb ik al mensen gezien die mij op de autosnelweg voorbij reden om zich dan weer te laten afzakken om foto’s te maken. Anderzijds heeft Gust ook al wel mensen doen schrikken wanneer ze hem daar zo zien zitten. Op een dag moest ik mijn vrouw ophalen van een muziekfestival en iemand uit de buurt was daar ook aanwezig en had iets te diep in het glas gekeken. Toen ik hem naar huis bracht, zei hij mij dat hij het geraamteverhaal toch maar niet aan zijn vrouw zou vertellen omdat die dan zeker zou denken dat hij te veel gedronken had (lacht).”

Lees verder onder de foto. 

 

Limousine
Zo'n grote limousine parkeren is niet voor iedereen evident

Vrouw minder blij 

Jeans vrouw is iets minder blij met de lange limousine, nu haar wagen het begeven heeft en ze met Gust boodschappen moet doen. “Die wagen neemt anderhalve parkeerplaats in beslag en dat is niet altijd evident, soms moet ik mij verder parkeren dan gehoopt. Wanneer Jean mee is, moet ik ook achterin gaan zitten want Gust neemt de passagiersstoel in. Ach mijn moeder zei destijds dat er ergere ziekten bestaan en dat is eigenlijk wel waar”, besluit ze lachend.

Lees meer over