Kleren huren, de nieuwste trend in modeland?

Kleren huren
Een smoking huren voor een galabal of een ‘Piet Piraat’-pak voor carnaval: dat kennen we allemaal. Maar sinds kort kan je ook ‘gewone’ kleren huren. Dit initiatief kwam er na kritiek op de niet altijd even duurzame modewereld. Jeansmerk Levi’s is één van de eerste grote fashion labels die ‘rental only’ aanbiedt.

Jeansmerk Levi’s en het Deense Ganni slaan de handen in elkaar om samen de modewereld duurzamer te maken. Dit door de stukken uit hun nieuwe collectie ‘Love Letter’ enkel aan te bieden op de huurmarkt. Levi’s is daarmee het eerste grote modemerk dat deze stap naar kleren huren zet. Wie dus écht in de ban is van één van de denimstuks heeft pech. De broek, het hemd of de jurk kunnen enkel gehuurd worden en dus maar even in jouw kleerkast hangen. Maar goed nieuws voor wie de stukken pas een tijd na de launch huurt. “We willen tijdloze stukken creëren die mooier worden naarmate ze meer gedragen zijn”, aldus Kary Hillman, chief product officer bij Levi’s. 

Enkel online te bestellen

De kledingstukken zijn enkel online te bestellen, in de States, maar ook in Europa  - en dus ook België. Dé vraag is natuurlijk welk prijskaartje er aan vasthangt. Wel, de 501 jeansbroek zou in een gewone winkel ongeveer 317 euro per stuk kosten. Wil je ‘m een week huren? Dan komt dat op 46,50 euro. Huur je de broek voor een langere tijd, twee of drie weken bijvoorbeeld, dan wordt het goedkoper. Eindeloos verlengen, is echter niet mogelijk, want Levi’s en Ganni werken met een wachtlijst. En yep, die is al heel goed gevuld ...

Kleinere initiatieven

 Levi’s is zoals gezegd één van de eerste grote modemerken die deze duurzame weg opgaat, maar er zijn nog meer (en ook al langer) kleinere initiatieven. Sommige labels werken via een abonnement, bij andere betaal je slechts per stuk of in een aantal gevallen kan je de items toch ook achteraf kopen. Je vindt dus altijd een formule die bij je past.

In de Brusselse vestiging van Filippa K kan je bijvoorbeeld stuks dragen voor een korte duur en een lage prijs. In 2015 was dit Zweedse label trouwens pionier. Toen startte het project 'Lease The Look' al, waarbij je een aantal stuks online kon huren in beperkte oplage. Voorlopig is dit project echter stopgezet.

Designer dresses

Mag het ook wat meer zijn dan gewoon ‘gewoon’? Dan kan je terecht bij het Italiaanse Drexcode. Want wie Italië zegt, zegt design. In deze shop vind je dan ook veel designermerken uit la bella Italia. Denk aan Alberta Fereitte, Giambattista Valli en nog veel bekender: Jean-Paul Gaultier en Moschino. Je betaalt er per stuk voor vier tot acht dagen. En je krijgt er een tweede exemplaar in een andere maat gratis bij. Bovendien hoef je geen verzendkosten te betalen.

Ook in het Gentse Closet in the Cloud kan je terecht voor high end fashion. Je kan er kleding huren van onder andere AF Vandevorst, Cédric Charlier en Julia June. Hoe het werkt? Heel eenvoudig. Online kies je welk stuk je wil huren (en als je wil kan je het ook komen passen in de fysieke winkel). Closet in the Cloud stuurt het je op (of je neemt het mee). Na het dragen – je huurt telkens voor vier dagen – stuur je het gratis terug met het retourlabel dat bij de levering werd meegestuurd. Extra leuk: je hoeft de kledingstukken niet te wassen, want droogkuis zit mee in de prijs.

Lees meer over