Véronique Leysen: “Ik hou van gezelligheid, een ruimte creëren die uitnodigt om te blijven zitten”

Veronique Leysen
Voor Véronique Leysen is familiegeluk het hoogste goed. Samen met haar man Thomas Vanderveken en zoontjes Otto en Isaï geniet ze van de kleine dingen van het leven. Daarnaast is ontwerpen haar passie. Wij mochten bij haar op de koffie voor een fijne babbel.

Véronique Leysen is een succesvolle zakenvrouw. Ze is eigenares van de succesvolle koffiebars Maurice en van de bijhorende kledinglijn Maurice Knitwear.

Vanwaar komt de naam ‘Maurice’?

Maurice is genaamd naar mijn opa.” Maurice knitwear is een Belgisch fashion label dat ontstaan is als een handgebreid label met de 'Maurice grannies’.

Ontwerp je zelf? 

Ik ontwerp alle modellen zelf. Ik maakte als klein kindje al papieren schoenen, tekende modepoppen en maakte kleding uit papier, stof, ... ik was altijd kleding aan het tekenen. Ook breien zat ervan jongs af aan in. Ik ben op mijn zestiende gestart met televisiewerk voor de serie Spring. Inspraak in wat ik toen droeg had ik niet en heel vaak, bijna altijd, herkende ik mezelf niet in de styling of make-up. Tussen de opnames van Ketnet live presentaties ben ik beginnen breien. Het bracht me rust. Je ziet meteen resultaat en breien is een repetitieve handeling die je rustig maakt. Ik bracht daarna ook twee breiboeken uit. Als je dan van je hobby je beroep kan maken, dat is toch fantastisch.

Waardoor laat je je inspireren?

Ik laat me tijdens het ontwerpen leiden door de inspiratie van het moment, dat kan een mooie vaas zijn, een kleur, een textuur, een film, een stad, … Voor Maurice hou ik me wel vast aan Parijs en de typische Parisienne-look. Ons label is erg authentiek, heel klein en charmant. Onze producten en accessoires worden gemaakt in Italië, Italianen zijn echt specialisten in knitwear! Ze worden verkocht in onze Maurice bar.

Hoe verloopt dat in coronatijden?  

Door corona hebben we de productie even on hold moeten zetten, maar ik hoop de draad snel weer te kunnen oppikken. Maurice knitwear heeft naast een fysieke verkoopplaats ook een website, waar nog enkele stuks aangeboden worden, maar voorlopig staat dat even op een laag pitje. De koffiebar doet enkel nog take-away. Het is erg hard en ik kijk met lede ogen hoe het zich allemaal manifesteert. Collega’s gaan door de coronacrisis failliet, ook persoonlijk, dat breng serieuze drama’s met zich mee.

Het modellenwerk voor je fashionlabel doe je zelf, ben je perfectionistisch ingesteld?

Dat was ik vroeger zeker, maar ik heb dat door de jaren heen heel goed kunnen loslaten. Ik doe het modellenwerk zelf, omdat ik vind dat hoe ik eruitzie minder belangrijk is en dan bedoel ik bijvoorbeeld dat ik een puistje of oneffenheid niet zal fotoshoppen. Als de sfeer van de foto klopt is het voor mij in orde.

Is een gezin met jonge kinderen combineerbaar met twee zaken?

Na de geboorte van mijn tweede zoontje heb ik beslist om me meer te focussen op ons gezin. Ik werk in beide zaken wel nog mee achter de schermen, maar de grote drukte probeer ik achterwege te laten.

Brengt bekendheid extra druk met zich mee?

Als je een televisiegezicht bent, word je op straat herkend, zeker op momenten als er heruitzendingen van reeksen waarin je meespeelt te zien zijn. Ik was tot voor enkele jaren heel verlegen, dus ik vond dat altijd heel moeilijk. Tegenwoordig ben ik daar veel opener in geworden. Ik sta al een jaar niet meer zelf in Maurice bar in Antwerpen, dus dat zorgt al voor een pak minder prikkels, waardoor ik nu veel makkelijker omga met mensen die me aanspreken, bijvoorbeeld over mijn televisiewerk van vroeger.

Loop je er thuis altijd piekfijn bij? Ik kan me inbeelden dat dat niet zo makkelijk is met twee jonge kinderen in huis?  

Ik probeer dat wel, tevergeefs...! Maar ik loop wel een hele dag op te ruimen moet ik toegeven. Dat volledig loslaten kan ik niet zo goed. :-) Een gezellige chaos. Speelgoed overal, maar wel netjes en bloemen op tafel en in de keuken. Ik hou van gezelligheid, een ruimte creëren die uitnodigt om te blijven zitten.

Naast ondernemer, mama en echtgenote zijn, heb je de draad van het studeren weer opgepikt. Wat studeer Je?  

Ik studeer sinds september interieurarchitectuur, omdat dat altijd al mijn passie was. Ik teken dus de klok rond en verdiep mij in interieurs en architectuur, ga musea bezoeken, enz. Het is heel boeiend en afwisselend. Misschien doe ik er op termijn wel iets mee.

Wat mogen we je nog wensen, Véronique?

Veel familiegeluk! Daar moet ik niet lang over nadenken.

Tekst: Ann Peeters/Foto: if

Veronique Leysen
Veronique Leysen

Lees meer over