Livestream Valentijns-concert brengt pareltjes van renaissance-polyfonie

Klassiek in de kapel
Liefhebbers van klassieke muziek kunnen op zondag 14 februari genieten van een livestreamconcert door een van de meest gerenommeerde polyfonie-ensembles van het moment. “Het concert wordt in beeld gebracht vanuit de prachtige Sint-Pauluskerk in Antwerpen en dat is opmerkelijk voor een organisatie uit Tienen”, zegt organisator Bart Debbaut, “maar daar is een goede reden voor.”

“Utopia, een van de meest gerenommeerde polyfonie-ensembles van het moment, brengt op zondag 14 februari om 17.00 uur, muziek van o.a. Orlandus Lassus, Andreas Pevernage en Cornelis Verdonck”, vertelt Debbaut. “Het zijn kleine pareltjes van renaissance-polyfonie die enkel voorkomen op zogenaamde beeldmotetten. Deze gravures dateren uit het eind van de zestiende eeuw en werden bijna allemaal in Antwerpen vervaardigd. Er werden er tien verschillende gemaakt. Gravures waren in die periode zeer geliefd, maar het bijzondere aan deze beeldmotetten is dat er muziek op afgedrukt staat: het is op die manier de eerste vorm van muziekdrukkunst uit de geschiedenis.”

Het is dankzij Bart Debbaut, mede-oprichter van Klassiek in de Kapel, dat het ensemble deze beeldmotetten op het spoor kwam.

“Ik ben al jaren een enorme liefhebber van polyfonie en van renaissance muziek”, gaat Bart verder met zijn verhaal. “Al die tijd ben ik ook op zoek naar pareltjes uit die tijd. Enkele jaren geleden vond ik zo via een Amerikaanse muziekantiquariaat en een Belgische grafiekspecialist enkele gravures waarop Bijbelse taferelen werden voorzien van kleine stukjes polyfonie. Ik heb toen heel wat opzoekwerk verricht. Een aantal van die gravures wordt bewaard in het Museum Plantin-Moretus in Antwerpen en in het Rijksmuseum in Amsterdam. Zelf ben ik ook aan het verzamelen gegaan. Intussen heb ik 7 originele gravures van de 10 bestaande beeldmotetten, die trouwens ook op de topstukkenlijst van Vlaams erfgoed staan, in mijn bezit. Het zijn prachtige gravures, waarop de muziekpartituur zeer duidelijk leesbaar staat afgedrukt.”

Bart Debbaut contacteerde het polyfonie ensemble Utopia, dat hij al een tijdje volgde, en zo ging de bal aan het rollen. Het ensemble toonde zich erg enthousiast over deze vondst en besloot ermee aan het werk te gaan. Het resultaat daarvan hoor en zie je dus op zondag 14 februari om 17.00 uur vanuit de Sint-Pauluskerk in Antwerpen, waar het ensemble resideert. Bart zal zijn verzameling beeldmotetten voor die gelegenheid meenemen naar Antwerpen, zodat ze ook in beeld kunnen worden gebracht.

Het concert kan je gratis volgen via het YouTube-kanaal van Klassiek in de Kapel (de link daarvoor wordt tijdig aangekondigd op de website en de facebookpagina van de vzw). Wie de organisatie en de musici wil steunen, kan hiervoor op https://tickets.klassiekindekapel.be een virtueel steunticket van € 5 euro aankopen.

“Bij ons eerste livestreamconcert hebben heel wat mensen dat gedaan”, aldus Jacques Kinnaer, medeoprichter van Klassiek in de Kapel. “Dat deed ons plezier, en het toonde ook aan dat mensen onze inspanningen appreciëren. We kijken nu al uit naar het moment dat we hen terug mogen ontvangen tijdens onze concerten.”

Alle info: www.klassiekindekapel.be │ https://tickets.klassiekindekapel.be

Lees meer over