Na ode aan Merckx in Tielt-Winge, nu ook streetart in Diest als hulde aan Dwars door het Hageland

streetart

Na het streetart kunstwerk rond Eddy Merckx in de Tielt-Wingse deelgemeente Meensel-Kiezegem en enkele anderen onthulde de provincie Vlaams-Brabant nu een nieuw werk in Diest in het koersthema. Deze keer gaat het om een werk in de tunnel van de Kluisbergstraat over het offroad fietsen in de regio. Het werk verwijst naar de fietswedstrijd Dwars door het Hageland die tijdens het late voorjaar telkens in Diest neerstrijkt.

Toerisme Vlaanderen brengt in totaal tien streetart kunstwerken aan om zo de beleving langs sportieve fietsroutes te verhogen. Eerder werden al werken onthuld in Kiezegem, Korbeek-Dijle en Overijse.

Dat Vlaams-Brabant heel wat wielerhelden telt, hoeft geen betoog, denk maar aan Eddy Merckx, Sven Nys of Remco Evenepoel. Met het project Jong Koersgeweld wil de provincie hen eren en worden er tien streetart werken aangebracht langs sportieve fietsroutes door het Leuvense collectief Treepack dat ook artiesten uit het Hageland in de rangen telt, denk maar aan de gigantische vos die artiest TUZQ destijds schilderde op de gevel van zaal Concordia in Scherpenheuvel-Zichem.

Het eerste werk in de reeks, eentje rond Eddy Merckx, werd eerder onthuld op de gevel van Café ’t Klein Verlet in Merckx zijn geboortedorp Kiezegem.

Nu is er dus de nieuwe muurschildering in de tunnel aan de Kluisbergstraat in Diest. “Kunstenaar Han Coussement verwelkomt met zijn muurschildering het offroad fietsen in deze regio. Het abstracte werk van een fietser te midden van een stofwolk, doet wegdromen naar de wedstrijd Dwars door het Hageland, die tijdens het late voorjaar in Diest neerstrijkt”, luidt het bij de provincie. 

 

 

Eddy MErckx
De eerste muurschildering in de reeks was er eentje rond Eddy Merckx