Halve Maan heeft nieuwe en ecologisch verantwoorde horecazaak

Badmester

De provincie Vlaams-Brabant investeerde in een nieuwe horecazaak in het provinciedomein De Halve Maan. Op 20 mei opende die zijn deuren. De voormalige zaak werd vorig jaar volledig afgebroken. “In de plaats kwam een nieuwbouw van één bouwlaag, die plaats biedt aan 2 zalen en een verbruiksruimte, sanitair en enkele technische ruimtes. Alleen de keuken en het zelfbedieningsgedeelte werden gerenoveerd. De nieuwbouw werd zo duurzaam mogelijk ingericht.”

De nieuwbouw werd opgetrokken in Cross Laminated Timber, de wanden en dakplaten in massief hout.

“Deze constructiewijze kadert in de zoektocht om circulaire gebouwen te creëren waarbij op het einde van de levensduur de verschillende onderdelen gedemonteerd kunnen worden en al dan niet in een herwerkte versie opnieuw als bouwmateriaal ingezet kunnen worden”, zegt gedeputeerde voor Provinciedomeinen Ann Schevenels (Open Vld).

Lees verder onder de foto. 

Badmeseter
Provincie ging voor een zo ecologisch mogelijke nieuwbouw. Foto: Provincie Vlaams-Brabant

Duurzaamheid boven alles

De nieuwbouw werd zo duurzaam mogelijk ingericht. “Verwarming en koeling van de afzonderlijke ruimtes is mogelijk via een lucht-lucht warmtepomp. Een gezond binnenklimaat wordt gegarandeerd door middel van ventilatie met vocht- en warmterecuperatie en de verlichting is volledig uitgevoerd in LED. Warm water wordt geproduceerd door een warmtepompboiler en voor het sanitair wordt er gebruik gemaakt van gerecupereerd regenwater. Zodoende is het nieuwbouwgedeelte 100% vrij van fossiele brandstoffen en is er dus ook geen CO2-productie.”

​De gevels werden afgewerkt met leien en de nieuwe daken voorzien van een groendak. Het platte dak werd geïsoleerd en vernieuwd en voorzien van zonnepanelen.

Lees meer over