GBS Molenstede is proefkonijn

GBS Molenstede
GBS Molenstede is één van de 40 pilootscholen om de komende periode speekseltesten af te nemen in de strijd tegen het coronavirus. Het hele team zal tot aan de paasvakantie elke week getest worden.

In maart start er een pilootproject met speekseltesten voor onderwijspersoneel, dat loopt tot aan de paasvakantie. Voor dit project werkt de Vlaamse overheid samen met  Prof. Dr. Herman Goossens van de Universiteit Antwerpen en de federale overheid. Speekseltesten zijn als preventieve maatregel complementair aan de al bestaande teststrategieën in Vlaanderen: samen met sneltesten en mobiele testteams vormen zij de derde verdedigingsmuur om onze scholen open te houden. Speekseltesten hebben een aantal voordelen: het kan door de personen zelf afgenomen worden en er is geen zorgverlener of beschermingsmateriaal nodig. Voor het project zijn 40 pilootprojectscholen geselecteerd in West-Vlaanderen (Kortrijk), Antwerpen (stad Antwerpen) en voor Vlaams-Brabant werd gekozen voor de gemeentelijke basisschool van Molenstede.

Geert Cluckers, schepen van gemeenschapsonderwijs: “Diest is een scholenstad, dagelijks volgen 8500 leerlingen les bij ons. We zijn dan ook enorm trots om als pilootschool ons steentje bij te dragen.”

Tijdens het pilootproject zullen leraren en ander onderwijspersoneel van de pilootscholen elke week thuis zelf een test afnemen van hun ochtendspeeksel. Het staal wordt dezelfde dag nog bezorgd aan de laboratoria en getest. In de loop van de avond krijgen de personeelsleden het resultaat van de test.

Machtelt Mertens, directeur GBS Molenstede: “Ons hele team doet mee en is enthousiast over het project. Iedereen nam vorige week een test af. Het positief nieuws was dat we allemaal negatief testten.”

 

Lees meer over