Foorkramer vertrekt vroegtijdig van nieuwe site "Er komt geen kat". Meerderheid ziet het anders: "Was op hun vraag"
Foorkramer Pierre Collin (70) uit Diest houdt het voor bekeken op de kermis in de stad. Maandag 11 juli, een week voor het einde van de kermis, brak hij zijn kindermolen al af en vertrok hij naar huis. “De site aan Den Amer trekt op niets, hier staan amper kramen, er komt nauwelijks volk en we moeten zelf voor water en stroom zorgen. We worden als een vuilniszak aan de kant gezet.”
Als inwoner van Diest vraagt de foorkramer al heel lang aan de stad om een plekje te krijgen op de kermis, tot vorig jaar tevergeefs. “Dit jaar kreeg ik telefoon en vroegen ze of ik geïnteresseerd was in een plaats aan Den Amer. Ik hapte meteen toe maar hier staan amper een zestal kramen, er is zelfs geen frietkot. Ook het voorziene Luna Park staat in het centrum, daar hebben ze er zelfs twee en ook eendjes vissen kan in het centrum aan verschillende koten en hier helemaal niet. Ouders komen met hun kleinste kinderen niet naar Den Amer om ze te laten genieten van één molentje.”
Pierre zag afgelopen weekend dan ook amper klanten voor zijn attractie. “Vrijdag kwam er 21 euro binnen, zaterdag had ik 50 euro in kassa en zondag was dat 40 euro. Ik verdiende dus 121 euro op drie dagen. Aangezien er hier geen stroom aanwezig is, betaal ik nog een bijdrage van 50 euro voor de generator en ik moet ook mijn assistent betalen. Dit loont echt de moeite niet en dus heb ik besloten om af te breken en het voor gezien te houden.”
Als vuilniszak aan de kant gezet
Dat hij ontgoocheld en boos is, kan Pierre niet onder stoelen of banken steken. “Het was zogezegd de bedoeling om de grote attracties aan Den Amer op te stellen maar mijn molen is zeker niet één van de grotere, integendeel. Op de markt zie ik dan één van de grootste attracties opgesteld staan en op de Kaai staat ook een trampoline van iemand die van elders komt terwijl ik een Diestenaar ben en als vuil wordt behandeld. Niet dat ik het mijn collega’s niet gun he, integendeel, maar het is niet eerlijk dat we niet evenwaardig behandeld worden. Wij worden als een vuilniszak aan de kant gezet. Trouwens, er is wel degelijk nog plaats voor meer attracties in het centrum en aan de Kaai. Al heel mijn leven sta ik op de kermis, ik ben er geboren en getogen, en dit is de slechtste kermis die ik ooit meemaakte, het is gewoon schandalig.”
Lees verder onder de foto
Lees gratis verder in onze app
Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.
Oppositie neemt het op voor foorkramers
Raadslid voor de Vooruit oppositie Carina Jankowski ging praten met enkele foorkramers en neemt het alvast voor hen op. “Ik zag meteen dat ze hun teleurstelling, wanhoop en ontevredenheid niet konden wegstoppen. Het aantal bezoekers en de opbrengsten op de afgelegen locatie aan Den Amer waren alles behalve positief. Daarnaast moesten ze ook zelf hun stroomvoorziening regelen, terwijl dat in het stadscentrum inbegrepen is, en vuilbakken staan er ook niet. We hopen in elk geval dat er hiermee rekening zal gehouden worden wanneer de rekeningen van het standgeld worden opgemaakt. Iemand die enig inzicht heeft in ondernemen weet hoe bepalend een goede locatie is voor de omzet. Daarnaast werden ze helemaal niet geraadpleegd bij deze beslissing en werd alles boven hun hoofd beslist. De uitdrukking 'van een koude kermis thuiskomen' is hier helaas helemaal van toepassing.”
Op vraag van foorkramers
Schepen Maurits Vande Reyde (Open Diest) begrijpt de kritiek niet goed. "We hebben dit gedaan op vraag van de vereniging van de foorkramers. Zij zijn naar ons gekomen met de de uitdrukkelijke vraag om foorkramers, die niet terecht konden in het centrum, daar staat het namelijk wel degelijk vol, plaats te bieden een den Amer. Wij zijn daarop ingegaan en hen toestemming gegeven. Het is dus niet dat wij ze verplicht hebben om daar te gaan staan, het was wel degelijk op hun vraag. Ook zonder uitgebreide terrassen is er overigens niet voldoende plaats in het centrum om alle aanvragen te voldoen, tenzij we de kramen op mekaar zetten. Dat laatste is vooralsnog niet mogelijk"