Trage wegen omtoveren tot wandeltracés, anderen afschaffen

Trage wegen verbinden tot wandelroutes.
Tielt-Winge wil een aantal voetwegen in de gemeente afschaffen omdat ze in onbruik zijn geraakt maar tegelijk werk maken van een netwerk van aansluitende wegen zodat wandelaars starten en eindigen op dezelfde plek.

Op de jongste gemeenteraad werd in elk geval al beslist om het Wingerheydepad, Motbroekpad, Klaverveldpad en voetweg 77 af te schaffen. “De wegen lopen door velden en percelen van particulieren en verbonden destijds een aantal straten. Intussen gebruikt amper iemand ze nog en geraakten ze in onbruik. Eentje loopt door een huis en kan moeilijk of niet herlegd worden, dan kan je niet anders dan die af te schaffen”, weet schepen Raf Alaerts (CD&V) die beslist niet alle voetwegen in de gemeente wil afschaffen maar wel wil onderzoeken welke wel en welke niet nuttig zijn.

“In een werkgroep bekijken we hoe we de paden kunnen samenvoegen tot een virtueel netwerk van lussen, vooral dan in deelgemeenten Sint-Joris-Winge en Meensel-Kiezegem maar in Tielt-Winge zijn er ook nog enkelen die interessant zijn. Op die manier krijg je mooie wandeltracés.”

Alaerts hoopt tegen begin 2022 een duidelijk beeld te hebben van welke wegen herleid, weer opengesteld of afgeschaft moeten worden. “Vanzelfsprekend schaffen we geen voetwegen af die nuttig zijn zoals bijvoorbeeld eentje naar een school. Waar het kan willen we er herleggen omdat ze storend zijn, denk maar aan een weg die door het midden van een landbouwveld loopt, dat is niet handig voor de boer die er zijn brood mee moet verdienen. Hoe dan ook gaan we voor een globale aanpak van de trage wegen in de gemeente en willen we ook de mening van de inwoners kennen zodat we een duidelijk beeld krijgen van alle trage wegen die nuttig zijn en nodig. Die willen we dan ook in orde brengen en weer onderhouden.”

Het openbaar onderzoek voor het afschaffen van de voorgestelde wegen loopt nog tot 26 april.

Lees meer over