Nieuwe school De MET in Tielt-Winge is klaar voor de start

2 juli 2021 | 11u30 | Gepost door casperstouthuy…
Locatie van school De MET in Tielt-Winge
De schoolgaande jeugd is nog maar net aan een zuurverdiende vakantie begonnen, of de voorbereidingen voor het volgende schooljaar gaan alweer van start. Zo ook in Tielt-Winge, waar in september een nieuwe secundaire school van scholengroep De MET de deuren opent. Het is ondertussen al veertig jaar geleden dat de laatste middelbare school in de gemeente verdween door een onderwijshervorming.

Scholengroep De MET heeft reeds twee functionele vestigingen, een in Leuven en een in Sint-Katelijne-Waver. Dat de nieuwste afdeling van de school in Tielt-Winge komt en niet in een van de traditionele schoolsteden in de omgeving, is toch bijzonder. “Twee jaar geleden hebben we in Leuven een school van De MET opgericht. Later kwam er ook interesse in ons schoolsysteem van mensen uit de omgeving van Tielt-Winge”, vertelt coördinator Elke Geuens. “Een aantal van ouders uit de regio hebben dan geholpen om contact met de gemeente te leggen en om te polsen of het gemeentebestuur belangstelling had voor een nieuwe afdeling van De MET. De gemeente bleek al snel heel enthousiast want we mochten onze school inrichten in het oude gemeentehuis van Tielt-Winge.”

Lees verder onder de foto

Oudste leerlingen van de school

In De MET in Tielt-Winge is er plaats voor drie klassen van veertien studenten. “Momenteel hebben we nog ruimte voor drie leerlingen en zijn we op zoek naar een begeleider met een expertise in Frans. Voor de rest zijn we klaar voor het nieuwe schooljaar”, aldus Geuens. “Het is een bewuste keuze om de klasgroepen klein te houden. Op die manier worden alle leerlingen optimaal begeleid door een coach en zo leren de leerlingen en de coaches elkaar ook goed kennen.” De MET start in september met lessen uitsluitend voor het eerste jaar van het secundaire onderwijs, maar de ambitie is om na verloop van tijd een zesjarige opleiding aan te bieden. “Jaar na jaar zullen er nieuwe coaches en klasgroepen bijkomen, tot we aan zes studiejaren zitten. De studenten die in september bij ons starten, zullen dus tot op het einde van hun middelbare schoolcarrière de oudste van de school blijven.”

Opknapbeurt voor het patrimonium

De burgemeester van Tielt-Winge, Rudi Beeken (Open Vld), is zeer opgetogen met de komst van De MET: “Wij vinden het een gelukkige ontwikkeling dat mensen ervoor kiezen om jongeren in Tielt-Winge middelbaar onderwijs te laten volgen en ze niet naar een van de omliggende steden te sturen. Daarom hebben we ook niet getwijfeld om het gemeentelijk patrimonium aan De MET te verhuren.” Dat patrimonium krijgt binnenkort een fikse opknapbeurt. “We zijn van plan om het gemeenschapscentrum De Maere, waar nu kunstonderwijs wordt gegeven, te vervangen door een nieuw gebouw. Als de school succes heeft en de volledige zes studiejaren gaat aanbieden, dan is een groter gebouw noodzakelijk. Het plan is dan dat De MET overdag gebruik maakt van de nieuwe lokalen en dat het kunstonderwijs in dezelfde lokalen plaatsvindt na de schooluren”, aldus Beeken. Het zou nog zeker twee à drie jaar duren vooraleer het bouwproject van start gaat, maar in de tussentijd mag De MET het oude gemeentehuis gebruiken.

Meer info over De MET kan je vinden via deze link.

Coaches De MET Tielt-Winge
Het docentenkorps van De MET Tielt-Winge, v.l.n.r.: Elke Geuens - zakelijke coördinator, Arvid Mullens - leercoach, Thomas Janssens - pedagogisch- en zorgcoördinator, Nele Desmedt - leercoach.

Lees meer over