Museum44 krijgt archief verzetsleider van zijn kleinkinderen

Museum44

Museum44 in Meensel-Kiezegem is weer enkele stukken rijker want ze kregen het archief van wijlen Joseph De Windt, kapitein van de NKB sectie Hageland tijdens WOII. Zijn kleinkinderen droegen het zaterdag 3 juni over aan het museum. Het gaat onder andere om een vlag en een unieke medaille maar er is veel meer waardoor het een grote historische waarde heeft.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Video: Rik Poulman

“Dit historisch archief is van onschatbare waarde. Het bestaat uit een uitgebreide verzameling documenten en memorabilia die een diepgaand inzicht geven in het verzet tijdens de Tweede Wereldoorlog in de regio Hageland.”, luidt het.

Veel stukken hadden de verantwoordelijken van het museum nog nooit gezien. Het gaat, onder andere, om steekkaarten met geplande verzetsdaden, namen van de verzetsleden van NKB Hageland en een medaille van de koning van Engeland.

Daarnaast zitten er in het archief ook veel krantenartikels en een vals exemplaar van de krant Le Soir dat het verzet zelf maakte.

Museum44 vertelt het verhaal van het drama dat zich voltrok in 1944 waarbij heel veel inwoners werden overgebracht naar het concentratiekamp en nooit meer thuis kwamen.

 

Joseph