Discussie over BE-Alert laait opnieuw op in Tielt-Winge

Katrien Houtmeyers

Als voorlaatste gemeente van het Hageland heeft Geetbets zich recent aangesloten bij BE-Alert, een alarmeringssysteem waarmee gemeenten en steden hun inwoners kunnen verwittigen bij een noodsituatie. Tielt-Winge is nu de allerlaatste gemeente in het Hageland die BE-Alert afwijst.

BE-Alert wordt federaal ter beschikking gesteld van alle steden en gemeenten in ons land die op een snelle en vlotte manier contact willen leggen met hun inwoners in geval van nood. Dat de meeste gemeenten heil zien in het systeem, bewijzen de cijfers. Vooral in Vlaanderen zijn bijna alle gemeenten aangesloten bij BE-Alert, op Alveringem, Horebeke en Tielt-Winge na. Dat in het Hageland enkel Tielt-Winge zich niet heeft aangesloten, deed op sociale media meteen de vraag rijzen waarom Tielt-Winge pertinent blijft weigeren. “Ik denk nochtans dat een grote meerderheid voorstander is van zo’n project”, schreef een inwoner.

En terecht, want BE-Alert bewijst elke dag zijn nut. Zo werden er recent nog massaal berichten uitgestuurd naar omwonenden toen er een nachtelijke brand uitbrak bij Multiobus in Tienen. Geen overbodige luxe, omdat het bericht bij branden ook waarschuwt om ramen en deuren gesloten te houden voor schadelijke rook.

De gemeenteraad van Tielt-Winge boog zich in 2019 al over het vraagstuk, zo blijkt. Jo Smekens, voorzitter van N-VA in Tielt-Winge verduidelijkt: “Al in mei 2019 heeft onze fractie in de gemeenteraad een voorstel van agendapunt ingediend om aan te sluiten bij BE-Alert. Het is niet te begrijpen dat ons voorstel geen meerderheid vond. En ondertussen krijgen we dus als gemeente de weinig benijdenswaardige titel van ‘de blinde vlek van het Hageland op vlak van BE-Alert’.”

Vooral de houding van burgemeester Rudi Beeken blijkt in het verkeerde keelgat te schieten bij N-VA Tielt-Winge. Katrien Houtmeyers, federaal parlementslid en tevens lijsttrekker van N-VA in Tielt-Winge: “De burgemeester geeft publiekelijk toe dat hij zelf aangesloten is bij het systeem, maar hij pocht dat hij de berichten van BE-Alert niet leest. Het stoort me mateloos dat onze ‘burgervader’ de kwestie van BE-Alert haast lacherig wegwuift. Dat hij zich vervolgens verschuilt achter het argument dat BE-Alert niet gratis is, kan uiteraard niet overtuigen. Het is duidelijk dat hij niet bezig is met de veiligheid van onze inwoners. Laat het duidelijk zijn dat N-VA Tielt-Winge hier wél belang aan hecht”, besluit Katrien.

Lees meer over