VZW Therapiedier viert 9de Dag van het Therapiedier en is belangrijker dan ooit

15 november 2021 | 15u34 | Gepost door connyjuste@yahoo.com
therapiedier
Op woensdag 17 november 2021 viert vzw Therapiedier al voor de negende keer haar ‘Dag van het therapiedier’. De vzw ziet de nood aan haar diensten de laatste tijd enorm toenemen en daar zijn verschillende redenen voor. 
 

Groeiend belang van therapiedieren

De VZW Therapiedier traint twee verschillende soorten therapiedieren. Actieve therapiedieren die samen met de begeleider op verplaatsing werken, zoals in een woonzorgcentrum, school, gevangenis of ziekenhuis. Dit is vaak als knuffelhond maar evengoed kan een dier ondersteunen in educatieve processen om kinderen met hen te leren omgaan.

Daarnaast heb je de passieve therapiedieren die als alternatief voor hulphonden actief zijn. "Hierbij gaat het vooral om begeleiding van mensen die volgens het wettelijk kader niet voor een hulphond in aanmerking komen", vertelt Anne Appeltans. "Het kan hierbij gaan om kinderen met leerstoornissen of autisme. Wij krijgen dan de vraag of een mogelijke gezinshond als therapiehond kan ingeschakeld worden, waarbij de hond dan bijkomende taken vervult." Vooral op dit vlak krijgt de vzw steeds meer vragen. "We merken dat de maatschappij en verschillende sociale sectoren meer en meer het nut van  van therapiedieren inzien", aldus Appeltans. "Dat verheugt ons natuurlijk zeer. Door de organisatie van de Dag van de Therapiehond kunnen we dat nog eens extra in de kijker zetten."

Maar niet alleen het maatschappelijk voortschrijdend inzicht heeft een impact op het succes van de therapiedieren. Ook corona speelt een belangrijke rol. "We krijgen ook meer en meer vragen vanuit de vereenzaming van mensen", aldus nog Appeltans. "Door corona zien sommige mensen nog zelden anderen en komen ze in een isolement terecht. Dankzij onze therapiedieren komen ze toch nog eens buiten. Ook hier krijgen we onder meer van sociale diensten geregeld een vraag." 

Op 17 november is het de officiële dag van het therapiedier.

Een week lang organiseert de vzw daarom tal van activiteiten. :

  • Online ‘meet and greet’ met de vzw – hier kunnen alle vragen gesteld worden over therapiedieren. Mensen die zelf ondersteuning van een therapiedier wensen of die met hun therapiedier andere mensen willen helpen kunnen altijd een afspraak maken met de vzw.
  • Gratis webinar over therapie met dieren
  • In de week van 17 november bezoekt de vzw ook verschillende organisaties/scholen/WZC’s/… 
  • Op zaterdag 20 november organiseren ze een afhaal-brunch.

Meer info https://therapiedier.be/evenement/week-van-het-therapiedier/

Lees meer over