Stevige bevolkingsgroei in Aarschot

25 februari 2023 | 19u23 | Gepost door dvdg.media@tel…
Annick Geyskens
De stad blijft een flinke stijging van het aantal inwoners kennen. De komst van diverse bouwprojecten is daar zeker niet vreemd aan.

"Het leven zit goed in Aarschot. Dat moet toch blijken uit de recente cijfers van onze dienst burgerzaken", zegt schepen van Burgerzaken Annick Geyskens (N-VA). "We kennen een stevige groei van aantal inwoners. Ook diverse andere cijfers omtrent de bevolking zien er geweldig uit."

De stad telde op 1 januari 2023 maar liefst 30.891 inwoners en dit bestaande uit maar liefst 94 verscheidene nationaliteiten. Dat zijn maar liefst 271 inwoners meer dan op 1 januari 2022. Bij de telling van het aantal inwoners in het kader van de laatste verkiezingen, had de stad nog 47 inwoners te weinig om de kaap van 30.000 te overschrijden. Dit gebeurt nu dus wel en resulteert in twee extra gemeenteraadszetels bij de volgende gemeenteraadsverkiezingen.

Er kwamen in de Demerstad 274 borelingen bij, waarvan 139 meisjes en 135 jongens. "We keken ook even naar de gekozen namen en het bleek dat Lio en Elisabeth het afgelopen jaar de populairste voornamen voor meisjes waren in onze stad. Louis was de populairste voornaam voor jongens", zegt Geyskens.

Het voorbije jaar werden ook 138 huwelijken voltrokken in Aarschot. Dat zijn er 48 meer dan het jaar ervoor. Vijf koppels konden in 2022 hun 70-jarig huwelijksjubileum vieren, 20 koppels deden dat voor hun 65 jaar getrouwd en 55 koppels voor hun 60 jaar getrouwd zijn. Maar liefst 93 koppels vierden het 50 jaar huwelijksgeluk.

De stijging van het aantal inwoners heeft te maken met enerzijds de stijgende levensverwachtingen, maar anderzijds met de stevige bouw in en om de stad. Diverse bouwprojecten werden gefinaliseerd en bewoond. Verwacht wordt dat bij het voltooid zijn van het project op de Geenssite er nog enkele honderden inwoners gaan bijkomen.