Creatievelingen laten fantasie de vrije loop over Bonewijk in Aarschot

Bonewijk Aarschot herinrichting
In de gedachten van de Rillaarse kunstenaar Wilfried de Cock en Aarschottenaar Bernard Kerkhof ontvouwt zich een verhaal van mogelijkheden en verbeelding bij het herdenken van de Bonewijk.

"Als kunstenaar gedij ik op wilde ideeën en een optimistische benadering van het leven", deelt Wilfried ons vol enthousiasme mee. Voor hem is de Bonewijk geen troosteloze ruimte, maar eerder een kans om te transformeren. Hij schildert in zijn geest een beeld van een weelderige marktplaats, overdekt met groen dat schaduw biedt. "Stel je voor, een groendak dat als een levend tapijt dienst doet, met struiken, grassen, bloemen en ja, zelfs bonen", voegt hij lachend toe. “Dit dak zou ook nog eens dienst kunnen doen als een schaduwrijke parkeerplaats", zo geeft hij mee.

Bernard zou op de Bonewijk een mooi open en polyvalent marktgebouw neerzetten, autovrij maar met toegang tot de ondergrondse parking van de Torens. “Het type dat je bijvoorbeeld in Frankrijk vindt en dat ingedeeld kan worden in verschillende ruimtes waar voedingswaren kunnen worden uitgestald en gekoeld. Als die ruimtes nu eens konden worden verhuurd aan alle lokale biologische boeren die hun producten zo rechtstreeks aan de man kunnen brengen, wat zou dat volgens mij een succes hebben", schildert hij. Volgens hem zouden ook de handelszaken eromheen ervan kunnen profiteren.

Wilfried vindt voor het idee van Bernard eerder de site van de Cristal Monopole geschikt. "Het is een geweldige ruimte, dicht bij het station en met voldoende parkeergelegenheid", merkt Wilfried op. "Ik zie hier een bruisend centrum voor evenementen, markten en creatieve ateliers. Het is de perfecte plek om onze gemeenschap samen te brengen en te inspireren." Terwijl hij blijft dromen, wijst Wilfried op de noodzaak van een aangepaste omgevingsvergunning om zijn visie werkelijkheid te laten worden. "We moeten blijven geloven dat alles mogelijk is", zegt hij vastberaden. "Is creativiteit en doorzettingsvermogen voldoende om met de realisatie van beide ideeën van Aarschot een echt symbool van vernieuwing maken?", zo vragen zij zich mijmerend af.

Bonewijk

Bonewijk Aarschot

Lees meer over