Carnaval barst los in Aarschot, burgemeester en schepenen doen ook mee

carnaval aarschot

In Aarschot is het carnavalsweekend, dat georganiseerd wordt door de Gilde der Kasseistampers, en daar doen ook schepenen en burgemeester aan mee, zo blijkt uit bovenstaande foto.  De 57ste stoet, met Prinses Josephine en Adjudant Peter,trok zaterdagavond alvast veel volk naar de Aarschotse straten. We geven u graag een impressie van de eerste 2 dagen.

Deze blok bevat inhoud waarvoor je marketing-cookies moet toestaan. Cookie-instellingen aanpassen

Beelden: Dirk Van de Gaer

Vrijdag werd het carnavalsgebeuren op gang getrokken met, onder andere, de opening van de traditionele kermis, in samenwerking met de foorkramers en het schepencollege,  en de machtsoverdracht om 16 uur. Daarna was er een verkleed bal in de Stadsfeestzaal. “Net als alle andere activiteiten was de toegang gratis. Dat is niet evident, we hebben ook 2 coronajaren gekend waarin er weinig inkomsten waren, maar we kunnen rekenen op onze sponsors die ons financieel steunen. Ook de stad draagt een groot steentje bij, zo krijgen we subsidies en zorgt de stad voor de organisatie van de politie, brandweer en veiligheidsmensen en coördineert ze de technische diensten. Ik mag zeggen dat we een zeer goede samenwerking hebben met de stad en daar zijn we dankbaar voor. Als je weet dat de stoet al snel 20.000 euro kost, de vergoeding voor auteursrechtenvereniging Sabam is daar een groot deel van, weet je dat het alsnog niet evident is om te overleven als carnavalsvereniging.” zegt voorzitter van De Gilde der Kasseistampers Marcel Laeveren.

Toch trok er zaterdag weer een indrukwekkende lichtstoet door de stad en was het, zoals Noordkaap het ooit bezong, feest in de stad. “In tegenstelling tot veel andere steden en gemeenten hebben wij geen stoet in de namiddag maar wel een lichtstoet ’s avonds. Dat is zo gegroeid toen enkele jaren geleden de middenstanders niet zo blij waren met een stoet in de namiddag. In overleg besloten we dan er eentje te organiseren ’s avonds met veel lampjes. Het goede nieuws is dat er weer meer groepen uit het buitenland naar Aarschot kwamen, uit Duitsland zo’n 6 à 7 verenigingen, de ene met praalwagen, de andere voor de ambiance”, zegt Marcel.

Na een carnavalsbal zaterdagavond staat er zondag nog een kindercarnavalsstoet op het programma die uitgaat om 14.11 uur aan het binnenplein van het CC in Aarschot.

Tekst: Dirk Van de Gaer/Dirk Desmet

Foto's: Ronan De Bruyn en Dirk Van De Gaer