Aarschots jeugdwerk zoekt inspiratie in Berlijn

3 februari 2023 | 12u02 | Gepost door dvdg.media@tel…
Spelen mag ook al eens gevaarlijk zijn
Er komt misschien weldra wat extra nieuwe dingen aan bij de jeugdwerking in Aarschot. Voor de inspiratie trekt de jeugdwerking naar Berlijn in het kader van een Erasmus+ project.

In Aarschot gebeurt er heel wat op jeugdwerkgebied. Er zijn veel verscheidene jeugdbewegingen, er is de vakantieclub, er worden heel wat kampjes georganiseerd en noem maar op. Maar hoewel de reeds bakken ervaring, willen de jeugdwerkers van hier ook eens over het muurtje kijken en zien hoe ze sommige uitdagingen ergens anders aanpakken.

Er vertrekken dan ook 15 jeugdwerkers naar Berlijn. "Het is een grote stad, bekend voor de creativiteit en voor het feit dat ze daar graag experimenteren. Op naar Berlijn dus om ons daar te laten inspireren. Want ook al lijkt de stad heel anders dan Aarschot, toch staat het jeugdwerk voor soortgelijke uitdagingen, zoals wat met toegankelijkheid en hoe wordt inspraak gegenereerd?", zegt Inne Eeckhout, diensthoofd Jeugdwerking Aarschot.

"We gaan naar Berlijn om daar de diverse deelorganisaties van Netzwerk Spiel / Kultur te bezoeken. Zij hebben hun oorsprong in de speelwagenbeweging in het Oost-Berlijn van de jaren ’80. Ze nemen kinderen heel ernstig en plaatsen hen op gelijke voet met volwassenen. Ze hebben er veel verscheidene deelorganisaties, maar onze jeugdwerkers zijn vooral benieuwd naar hun Bouwspeelplaats", vertelt Inne verder.

De Bouwspeelplaats is een Duits concept dat in België nog niet goed gekend is. Het gaat erover dat kinderen constructies kunnen maken uit hout en aan de slag mogen gaan met nagels, zagen, boren,… Ze hebben er zelfs een smidse.

"In België zouden veel kinderbegeleiders al een hartverzakking krijgen als ze daaraan denken en toch werkt dit concept in Duitsland supergoed en is het ook helemaal ingeburgerd", zegt Inne. "Er zijn heel duidelijke afspraken en kaders voor de kinderen én begeleiders. De risico’s die genomen worden zijn heel berekend. De creativiteit gaat de vrije loop en ondertussen leren de kinderen zorg te dragen voor materiaal, samenwerken,… Als er toch een klein ongeluk is, waarschuwen de kinderen elkaar zelf. En dat is veel krachtiger dan een volwassene die zegt dat ze toch best heel voorzichtig moeten zijn."

Inne en de collega jeugdwerkers zijn nu benieuwd of ze delen van dit concept naar hier kunnen vertalen. Onderzoekers en jeugdwerkers wereldwijd melden namelijk dat risicovol spelen heel belangrijk is te installeren nu kinderen dit vaak niet meer mogen thuis. Toch schijnt bijna niemand dit te durven… Een super boeiend concept dus voor het Aarschotse team om zich eens over te buigen dus.

"Elke dag bezoeken we een plek, wisselen we uit met de plaatselijke jeugdwerkers en nadien reflecteren we met onze Belgische groep over wat we geleerd hebben. Maar er is ook veel tijd om Berlijn te ontdekken, alleen of in groep, en gelukkig maar. Ook het nachtleven moet natuurlijk uitgetest worden, zolang we de volgende dag maar actief op de afspraak zijn", lacht Inne. "Dit project wordt mogelijk gemaakt met de steun van Erasmus+.  We hebben er allemaal al extreem veel goesting in."

 

Lees meer over