Waarschijnlijk geen tractorstoet meer in Zoutleeuw door kosten Sabam: "De kosten zijn te hoog geworden”

Illustratiebeeld.

De Ossenwegse Sportvrienden, een wielerclub in Zoutleeuw, organiseerde voor het tweede jaar een Tractor Kerstrun. Jammer genoeg was het niet meer winstgevend en gaat er hoogstwaarschijnlijk geen derde meer volgen.

Voorzitter Ivo Vandervelpen vindt het heel erg. “We hebben inderdaad een afrekening gehad van Sabam voor twee tractoren met muziek, de eerste en de laatste. Daarna bij de afterparty, stond ook de eerste tractor nog te wachten met muziek. We moesten dus betalen voor de muziek op de tractoren en voor de muziek in de tent. Alles samen kostte ons dit 530 euro."

"Omdat wij deze kerstrun georganiseerd hadden voor het goede doel, de Polly’s ranch for Special Kids waar kinderen met een beperking op pony’s kunnen rijden, hadden we hier natuurlijk ook een cheque uitgeschreven, maar uiteindelijk kwamen we op een bedrag uit van 1.600 euro in het rood. Dit onder andere door stormschade aan de tent", klinkt het.

"Natuurlijk is het niet de bedoeling dat we zelf geld bij moeten leggen en 50 euro per tractor, dat ziet natuurlijk niemand zitten. Ik ken mensen die met drie tractoren meerijden met de stoet, die moeten dan 150 euro betalen? En wat als ze in meerdere stoeten rijden? Het is erg jammer want de stoet lokte heel veel volk en voor de kinderen was het natuurlijk ook heel fijn. Maar we hebben besloten om het toch niet meer te doen, tenzij Sabam zijn mening herziet.”

Overleg met Sabam

Ook burgemeester Marc Wijnants (CD&V) uit Linter kwam in opspraak tegen Sabam. “Ik vond het eigenlijk ongelofelijk hoeveel ze rekenden per tractor. Zo brengen ze ons immaterieel erfgoed in het gedrang. Ik heb daarom ook een brief geschreven en werd vorige week dinsdag (23 januari) uitgenodigd voor overleg. Op zich vond ik dit best al positief, want dat betekent dat ze inderdaad openstaan voor alternatieven."

"Ik had hen twee voorstellen gedaan, of een nultarief of een tarief voor de ganse stoet. Want veel tractorprocessies hebben ook een afterparty, waar dan weer eens Sabam moet op betaald worden. Waarom maken ze daar geen geheel pakket van?", vraagt Wijnants zich af.

Op dit moment blijven de onderhandelingen bezig en Sabam gaat ook met Groene Kring in overleg. "Het was een constructief gesprek, maar hadden we dit niet ondernomen, was er niets gedaan aan deze bedragen. Mensen hebben veel sympathie voor deze tractorprocessies en ik hoop dat we dit ook kunnen behouden", aldus nog Wijnants.

Lees meer over